Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Norrtälje Fairtrade-City

29 juni 2018

Har du ätit frukost idag? Druckit kaffe? Te eller choklad? Kanske en banan i filmjölken? Alla kolonialvaror. Alla producerade av odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom.

Nu har Norrtälje kommun blivit Fairtrade-City och frukostfrågan kommer från Martin Luther King Jr som sa:
”Du är beroende av halva världen innan du har ätit upp din frukost.”

Hewan Temesghen, generalsekreterare från organisationen Fairtrade Sverige upprepade frågan i midsommarveckan när Norrtälje kommun gick med bland de 2 064 samhällen som arbetar aktivt för en rättvis handel.

– I dag går 1 av 9 personer till sängs hungrig och 60 procent av dem lever av jordbruk. Varför har de som producerar den mat vi älskar inte har råd att äta själva?

– För några månader sedan besökte jag kakaoodlare och anställda på bananplantage i Ghana. Det var oerhört lärorikt och inspirerande att höra hur stor skillnad vi vanliga konsumenter kan göra bara genom att flytta handen i butikshyllan, fortsätter Hewan Temesghen.

Att välja fairtrade blir mer och mer vanligt och det är framförallt unga och kvinnor som väljer rättvis handel. I gruppen 15 till 34 år känner 95 procent igen Fairtrade-märket när det visas upp och 65 procent av dessa upplever att de har hög kännedom om vad märkningen står för (källa: Kantar Sifo).

Hewan igen:
– När jag berättat om diplomeringen i Norrtälje fick jag direkt höra: åh dit vill jag flytta eller andra positiva yttringar. En oerhört positiv känsla helt enkelt. Fairtrade-City diplomeringen är en start på ett viktigt och spännande arbete där många olika aktörer samverkar.

– Ni är en del av världen. Ni har gjort en fantastisk resa. Ni ska vara stolta!

Läs mer om Jämställdhet och mångfald

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.