Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Bygglov- och VA-bussen: ”Folk kör långt för att hinna ikapp bussen”

27 juni 2018

Sommaren är äntligen här och med den kommer också Bygglov- och VA-bussen. För tredje året i rad rullar bussen runt på vägarna i Norrtälje kommun och hjälper invånarna med sina sommarprojekt.

Bygglov och VA-bussen

Bygglov och VA-bussen

Utifrån kommunens mål om en sammanhållen kommun och invånaren först, valde man att starta bussen för att ge invånarna service där de befinner sig sommartid. Bussen startade sommaren 2016 som ett pilotprojekt.

– Det var så tanken uppstod, att kunna leverera den här servicen till våra invånare ute där de befinner sig sommartid. Det blev väldigt välkommet och vi fick väldigt mycket positiv respons från våra invånare så våra politiker bestämde att bussen skulle bli permanent, säger Sara Helmersson, Bygg- och miljödirektör.

Camilla Forslund och Birgitta Öhrlund har åkt med i bussen sedan start och Roger Brand, alla tre bygglovshandläggare, har varit med sedan förra sommaren.

– Invånarna blir väldigt glada när de får träffa oss på plats, att få komma in och hälsa på oss i bussen, säger Birgitta.

Folk kör långt för att hinna ikapp bussen 

Besöken strömmar tätt till bussen och många stannar på en kopp kaffe för att diskutera sommarens byggprojekt, alltifrån altaner till bergvärme. Det blir även en hel del avloppsfrågor. I år åker bussen till Bergshamra, Gottröra, Södersvik och Älmsta.

Camilla berättar att Älmsta, som är en av de populäraste orterna, är en plats där folk egentligen bara ska in på affären och handla men sedan ser de bussen.

– Då kommer de på att ”just det, den där grejen vill jag fråga om”, och kommer in och pratar med oss, säger Camilla.

Älmsta är en ort som varit bestående sedan starten, medan andra ändrats från år till år.

 Vi har låtit orterna förändras lite efter åren utifrån våra erfarenheter och att vi faktiskt vill besöka nya platser, säger Sara Helmersson.

Eftersom bussen har en spikad rutt så förflyttar den sig från dag till dag. Det händer ibland att om folk missar bussen en dag så kör de långa sträckor för att komma i kapp bussen.

– Någon körde från Edsbro till Bergshamra när jag jobbade i bussen, berättar Roger.
– Det var även någon som körde ända från Länna till Grisslehamn första året, säger Birgitta.

Ville vaccinera hunden på bussen

Det är dock inte alltid lätt att förstå vad det är för en liten fin buss som åker runt i kommunen. Birgitta berättar att det var en hundägare som misstog bussen för något annat.

– Det finns de som kommer fram med hundarna och säger ”åh, får vi vaccinera hundarna här?” bara för det står VA på bussen.

Camilla delar också med sig om ett härligt minne från den gången de stod med bussen vid färjelägret i Furusund. Många står i kö i väntan på färjan och de kan bli lite fundersamma på vad det är för buss. Det var en kille i kön som hoppade ur bilen och frågade vad de egentligen gjorde där. När de berättade att bussen är till för att svara på frågor om bygglov och sådana saker, bemöttes det med jubel och han sa att idén var så bra så han skulle hälsa det vidare till sin kommun.

Bussen fick även kändisbesök en sommardag när Robert Aschberg tittade förbi.

– Jag kommer ihåg när Aschberg kom precis innan vi skulle stänga. Då skyndade han sig väldigt mycket för han hade lite frågor om bygglov. Så han rusade fram med sin bil, tvärnitade utanför bussen och så sprang han in, skrattar Birgitta.

Kvällsöppet gör sommaruppehåll

Under resten av året har Bygg- och miljökontorets kvällsöppet på torsdagar, men på sommaren är det uppehåll. Det var på så sätt idén om att göra någonting för invånarna under sommaren skapades.

– Någon kom på idén om att göra en buss att åka ut med och det visade sig vara väldigt positivt, säger Camilla och Birgitta i kör.

I vissa fall kan invånarna som besöker bussen få sitt bygglov beviljat direkt, men i andra fall blir det en handläggningsprocess.

– Vi har med oss alla våra arbetssystem i bussen vilket gör att vi kan svara på samma frågor som vi får här på kontoret. Det har varit en förutsättning för att vi ska få allting att fungera, säger Sara Helmersson.

En mysig buss, glada och kunniga medarbetare och nyfikna besökare i härligt sommarväder har varit framgångsreceptet. Nu rullar bussen iväg på årets första tur och alla är välkomna förbi och diskutera sitt sommarbygge, avloppssystem eller bara dricka lite kaffe. 

Information om bussens rutt
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.