Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Det är varmt – använd vattnet smart

22 maj 2018

Det är värmebölja i Norrtälje kommun och Stockholms län och det gör att det går åt ovanligt mycket vatten. Nu behöver vi hjälpas åt att använda vattnet smart och undvika onödig förbrukning.

Fyller vattenkanna

Många av oss har säkert njutit av de senaste veckornas högtryck, och det ser ut som att det håller i sig ännu ett tag. Det varma vädret innebär att vi använder mer vatten än vanligt. Invånare i Norrtälje kommun och Stockholms län vattnar gräsmattor, fyller pooler, tvättar bilar och tar kanske en extra dusch. Den höga förbrukningen medför att våra vattenverk får jobba för fullt och ligger nära maxkapaciteten.

I stora delar av Norrtälje kommun samt i Stockholms län är vi lyckligt lottade som har hela Mälaren som dricksvattentäkt. Men vattenverken i Stockholm, som försörjer de södra delarna av vår kommun med kommunalt vatten, har en begränsad kapacitet för rening och produktion av dricksvatten. För att kunna säkerställa försörjningen behöver vi hjälpas åt att använda vattnet smart.

Bilden nedan visar ungefärlig gräns, där Norrvatten leverar kommunalt vatten till området söder om det blå strecket. I området norr om strecket finns andra vattentäkter för kommunalt vatten och i hela kommunen finns cirka 30 000 enskilda brunnar, som inte berörs direkt, men som på grund av vinterns små mängder av snö kan ha låga grundvattennivåer. Med sparsamt vattenanvändande kan sommarens grundvattennivåer räcka längre.

 

Norrvatten och Stockholm Vatten och Avfall, som tillsammans förser större delen av Stockholms länområdet med dricksvatten, går nu ut med en gemensam vädjan till alla i länet att undvika onödig vattenanvändning så länge värmeböljan håller i sig.

De kommer här med ett antal tips för att använda vatten hållbart. Flera av dem kan vara bra att tänka på även annars.

 1. Undvik att vattna gräsmattan. Måste den vattnas, gör det på kvällen.
 2. Tvätta inte bilen just nu.
 3. Duscha istället för att bada.
 4. Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
 5. Kör fulla disk- och tvättmaskiner.
 6. Ställ en fylld tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.

 

Bra att veta:

 1. En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
 2. För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
 3. Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
 4. Det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvätt.
 5. Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.
 6. Invånarna i Stockholms län gör i snitt av med 200 liter vatten per dag.

Vanliga frågor och svar

Varifrån kommer mitt vatten?

Dricksvattnet i Norrtälje kommun kommer från Norrvatten. Norrvatten producerar dricksvatten till 14 kommuner i norra Storstockholm. Vattnet tas från Mälaren och renas på Görvälnverket i Järfälla innan det pumpas ut i ledningsnätet.

Varför behöver vi spara på vattnet?

Den långa perioden av varmt och torrt väder har gjort att vattenverken får jobba för fullt och ligger nära maxkapaciteten. Genom att vi hjälps åt att använda vattnet smart och undvika onödig förbrukning säkerställer vi försörjningen, nu när det är så varmt.

Vilka berörs?

Vädjan om att minimera onödig förbrukning kommer gemensamt från Norrvatten och Stockholm Vatten och Avfall, som tillsammans förser större delen av Stockholmsområdet med dricksvatten.

Hur länge ska jag spara på vattnet?

Det är alltid bra att tänka på en smart vattenförbrukning och inte använda mer än nödvändigt. När det är så här varmt är det extra viktigt.

Varför kan inte Norrvatten producera mer vatten när behovet finns?

Tillgången till råvatten i Mälaren är mycket god, men vattenverket har begränsad kapacitet för produktion av dricksvatten. Nu har vi haft en väldigt lång period av varmt och torrt väder, som även ser ut att hålla i sig. Detta gör att produktionen ligger nära maxkapaciteten i vattenverket.

Norrvatten vidtar redan en rad åtgärder, både kortsiktiga och långsiktiga, för att hantera situationen, men hoppas också få hjälp från allmänheten för att sänka förbrukningen.

Om Norrvatten

Norrvatten är ett kommunalförbund som producerar och distribuerar dricksvatten av hög kvalitet till 14 medlemskommuner med stark expansion i norra Storstockholm. 600 000 människor, flera stora sjukhus samt Arlanda flygplats är beroende av att Norrvatten garanterar ett hälsosamt dricksvatten och därmed möjliggör regionens utveckling.

Norrvatten är Sveriges fjärde största dricksvattenproducent med 55 anställda. Vårt vattenverk, Görvälnverket, ligger vid Mälaren i Järfälla kommun.

Norrvattens medlemskommuner: Danderyd, Järfälla, Knivsta, Norrtälje, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.