Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Stadsutvecklingsprojekt Lommarstranden – ett stadsnära naturliv

28 februari 2018

Nu ska det bli nytt liv och nytt boende med närmare 1 200 bostäder i ett unikt läge vid sjön Lommaren. Med naturen inpå knuten blandas vardagsliv med friluftsliv, samtidigt som det centrala Norrtäljes utbud bara är ett stenkast bort.

Området utvecklas i två etapper där delen närmast sjön Lommaren påbörjas först med cirka 420 bostäder i olika upplåtelseformer och storlekar. Hälften kommer utvecklas som hyresrätter och området behöver en ny förskola med sex avdelningar. Området utvecklas tillsammans med sex olika samverkansparter.

En samlingsplats redan idag

Lommarstranden är redan idag en samlingsplats för hela Norrtälje. Här finns grönområden med goda möjligheter för friluftsliv och motion. I sjön Lommaren har fiske och vattenaktiviteter länge varit populärt, precis som skridskoåkning och skidor på vintern. Med stadsnära naturliv finns här alla möjligheter för ett hållbart boende i ett barnvänligt område med naturen inpå knuten.

Byggstart 2019

Projektet har under hösten och vintern tagit stora steg närmare genomförandet tillsammans med byggherrarna och just nu pågår kvalitetssäkring hos alla samverkansparter av viktiga detaljer runt infrastrukturen, samtidigt som planhandlingarna förbereds för samrådet under våren 2018. Underlag för investering av infrastruktur beräknas kunna vara klart före sommaren 2018. Det innebär att områdets första etapp med 420 bostäder ska kunna få en möjlig byggstart 2019.

Lommarstranden - modernt och tryggt nära natur och stad

Lommarstranden är ett vackert område, samtidigt som förutsättningarna innebär komplicerade frågor att lösa. I området finns ett starkt kulturminnesskydd, skyddade naturvärden sjön Lommarens strandskydd. Därför är det ett stort kliv framåt i projektet att riktlinjerna och avvägningar nu kunnat presenteras och att arbetet nu kan gå vidare mot att utarbeta detaljer i utformningen, detaljplanen och så vidare för att åstadkomma ett modernt och tryggt boende nära både storslagen natur och stadens utbud.

Bilden ovan visar projekt Lommarstrandens etappindelning. Etapp 1 innehåller ca 420 bostäder, förskola m.m. och etapp 2 innehåller ca. 750 bostäder förskolor m.m. Området innehåller övergripande olika upplåtelseformer och bostadsstorlekar.

Bilden ovanför visar hur man från Norrtälje stad cyklar på ett par minuter enkelt till och från området med natursköna utblickar över tallskog och sjön Lommaren. Bostädernas utblickar syns i bakgrunden.

Ovan: Etapp 1 i en detaljerad studie och ligger till grund för kommande detaljplan för etappen.

 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.