Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Norrtälje tar över ansvaret för bokbåten

20 februari 2018

Norrtälje kommun tar över huvudansvaret för den regionala bokbåten, med start i vår. I april börjar turerna gå ute bland öarna.

Sedan 2005 har boende ute på öarna i Norrtälje kommun kunnat låna böcker på hemmaplan tack vare bokbåten. Liksom biblioteksbussen tar sig båten fram med en väl avvägd samling låneböcker som lånas precis som på vilket bibliotek som helst. Den enda skillnaden är att lånetiden sträcker sig över hela sommaren, så det finns gott om tid för läsning.

Bokbåtens verksamhet har tidigare drivits av landstinget tillsammans med Regionbibliotek Stockholm men kommer nu att tas över av Norrtälje kommun.

- Ansvaret för bokbåten innebär att vi har större möjligheter att påverka båtverksamhetens utveckling, säger Per Ahlin som är kulturchef i Norrtälje kommun.

- Det är ett självklart inslag i kommunens landsbygds- och skärgårdssatsning. Ett första steg är att diskutera med de skärgårdskommuner som inte är med i länet och få med dem. På så sätt blir verksamheten större och får mer publicitet. Mer lokalt vill vi gärna ha in förslag på nya hållplatser och även diskutera om vi inte kan inför en ny rutt, alternativt flytta en av de nuvarande, för att åka på sommaren då det finns betydligt fler människor i kommunen än resten av året. Jag ser bara möjligheter med denna verksamhet.

Bokbåtens verksamhet startade redan 1953, då Norrtälje var med på turlistan under en kort tid innan det enbart blev fokus på kommunerna längre söderut, det vill säga Österåker, Värmdö och Haninge. Vår kommun kom åter in på turlistan 2005 och sedan dess får öborna besök en vecka på våren och en vecka på hösten.

Ombord finns ungefär 3000 böcker och besökarna får tips och hjälp av tre bibliotekarier som följer med på rutten.

I dagsläget passerar bokbåten följande öar i kommunen: Arholma (Österhamn), Gräskö, Norröra, Söderöra samt Svartlöga.

Bor du på en ö dit bokbåten idag inte åker, men vill vara med på turlistan? Det finns möjlighet att påverka båtens rutt om ni är flera på samma ö som vill det. Ett exempel på ett stopp som tillkommit efter önskemål är Svartlöga, så det finns alla chanser att bidra till förbättringar av verksamheten. Mejla dina önskemål till bokbaten@norrtalje.se.

Det blir i övrigt inga förändringar i bokbåtens verksamhet när Norrtälje tar över verksamheten.

- Turerna i de fyra kommunerna Värmdö, Haninge, Österåker och Norrtälje fortsätter som tidigare och vi kommer att ha ett nära samarbete med de övriga kommunerna. För invånarnas del blir det fortsatt bra service, säger Per Ahlin.

Här hittar du hela turlistan för våren (länk)

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.