Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Fullsatt på föreläsning om källkritik

6 februari 2018

Jack Werner har fått stora journalistpriset för sin granskning av sant och falskt på internet. På måndagen föreläste han för Norrtäljes elever.

Om du läser någonting uppseendeväckande på nätet som låter för bra för att vara sant och dessutom går precis i linje med vad du alltid har påstått – då är det kanske läge att göra en liten faktakoll.

På måndagen var föreläsaren Jack Werner i Norrtälje för att prata om källkritik och sant och falskt på internet. Werner stod ensam på scenen inför en fullsatt aula på Roslagsskolan dit högstadie- och gymnasieelever tagit sig för att få en tankeställare kring hur historier får spridning och hur man enkelt kan kolla dem.

Redan tidigt fick åhörarna klart för sig att historier som delas i sociala medier idag kan ha många år på nacken. Ett exempel var ”Käre John”, en visa från 1953 av Alice Babs och Charlie Norman.  Den handlar om svenske soldaten John som saknar sin flickvän därhemma men blir dumpad i ett brev där hon berättar att hon vill ha tillbaka fotografiet av sig själv, för att ge till sin nye fästman.

2013 dök samma historia upp i Facebookflödet. Den här gången är det en amerikansk soldat i Afghanistan som blir dumpad på samma vis. Även om tid och plats ändrats är soldatens hämnd identisk: han får hjälp av kompisarna att samla ihop alla kvinnobilder de har gemensamt, skicka dem till ex-flickvännen och be henne ta sin bild och returnera resten ”eftersom jag glömt hur du ser ut”.

Så kan flödet på internet se ut. Samma historia får ny inramning, men det gäller att tidsanda och moralisk uppfattning ligger i linje med vad som gäller. Någonting som ofta fungerar att spela på är vår gemensamma rädsla.

En sådan historia som dök upp i sociala medier sent under 2015 var den om den påstådde IS-medlemmen i Göteborg. Mannen skulle utvisas, men ville först prata med en person inom kriminalvården. ”Eftersom du har varit snäll mot mig ska jag ge dig en varning: var inte i Göteborg vid jul och nyår”.

- Den här historien fick stor spridning, vilket inte är så konstigt eftersom den var läskig. Vi hade precis haft terrorattackerna i Paris, det rådde en allmän rädsla för vad som ska hända härnäst. Men det är en gammal historia som finns i många varianter. Den som har läst Bengt af Klintberg skulle ha känt igen historien, sade Werner.

Jack Werner berättade om den svenske författaren Bengt af Klintbergs bok ”Den stulna njuren” där just ovanstående vandringssägen dyker upp. Den finns bland annat i Australien 2001, den finns i Storbritannien under IRA:s värsta härjningar, den förekommer under andra världskriget – historien kan till och med spåras till slutet av 1800-talet.

- Men idag är inte vandringssägner eller fake news det värsta på internet, det är uthängningar, sade han.

Werner gav ett exempel: en man postar i Facebookflödet att hans tre barn är försvunna, lägger upp bilder på barnen och ber om hjälp att hitta dem. Detta sprids och efter ett tag är det någon som känner igen barnen, postar var de setts och mannen kan då få hjälp att hitta dem.

- Problemet är bara att mannen också hittar barnens mamma, som fått en ny skyddad identitet för att komma undan mannen, som tidigare misshandlat henne. Så när människor i det här fallet försöker hjälpa till får det motsatt effekt, sade Werner.

Under föreläsningen visade han en rad exempel på när människor hängts ut med namn och bild i en förmodad ambition att hjälpa till, men där effekten kan bli en annan.

Men hur vet man då vad som är sant och falskt?

Jack Werner tipsade om hur man gör för att kolla i vilka sammanhang en bild varit publicerad tidigare, genom en enkel bildsökning på google. Genom en enkel faktakoll går det snabbt att få veta om en historia är sann eller falsk.

Jack Werner har jobbat med sant och falskt på internet sedan han 2014 var med och startade Viralgranskaren på Metro, vilket också gav Stora Journalistpriset.

- Vi har blivit mycket bättre på källkritik och sociala medier under åren, även om vi fortfarande kan bli ännu bättre. Vi har en hög internetmognad i Sverige jämfört med andra länder, och vi är inte lika lättlurade när det gäller falska sajter och påhittade epostavsändare och liknande. Men när det gäller källkritik handlar det om att kunna improvisera och att förstå sin miljö. Man måste veta hur en normal wikipedia- eller Aftonbladet-artikel ser ut. Man behöver förstå hur en fejkad internetadress ser ut.

Enligt honom handlar det i grund och botten om en självkritisk och ifrågasättande attityd innan man sväljer allt som flödar på nätet. Det är lätt att googla namn, tid, plats och händelse.

- Och när det gäller vad man själv publicerar: om man är förbannad kanske det är vettigt att ta fem minuter och lugna ned sig, innan man publicerar på sociala medier. Det kan vara en bra grundregel.

FAKTA: Jack Werner driver podcasten Creepypodden, om skräckhistorier och vandringssägner. Han har gett ut boken ”Creepypasta – spökhistorier från internet”. Under 2018 kommer nästa bok ”Ja skiter i att det är fejk det är fördjävligt ändå”.
Måndagens föreläsning arrangerades av Norrtälje kommun, kultur och fritidskontoret tillsammans med Bibliotekens vänner.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.