Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Norrtälje kommun klättrar i skolranking – förbättrade resultat flera år i rad

12 december 2017

Uppdaterat 2017-12-13: Norrtälje kommun klättrar till plats 75 i SKL:s ranking av Sveriges skolkommuner. 91,9 procent av niondeklassarna i Norrtälje kommun är behöriga till gymnasiets yrkesprogram.

Förtydligande: I en tidigare version skrev vi att 91,9 procent av eleverna är behöriga till gymnasiet. Siffran gäller behörighet till minst gymnasiets yrkesprogram*.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) gör varje år en ranking av Sveriges skolkommuner. Rankingen baseras på elevernas kunskapsresultat från årskurs 9, där man ser till elevernas meritvärde och hur stor andel som når kunskapskraven i alla ämnen. Det genomsnittliga meritvärdet har ökat från 230,6 till 237,7. Norrtälje kommun ligger 2017 på plats 75 av landets alla kommuner att jämföra med plats 113 förra året och plats 70 år 2015.

– Vi är glada över att vara tillbaka på en bättre placering, säger Olle Jansson (S), ordförande i barn- och skolnämnden.

Förbättrade resultat flera år i rad

De faktiska resultaten har ökat flera år i rad, även om placeringen jämfört med andra kommuner har varierat.

– Det känns bra att vi fått ett kvitto på att vi är på rätt väg med stabila resultat på en hög nivå. Jag vill passa på att tacka skolornas medarbetare och elever för ett långsiktigt och konstruktivt arbete.

I Öppna jämförelser så skapas rankingen utifrån alla kommuners skolresultat. Varje kommuns resultat baseras på elevernas uppnådda resultat och elevsammansättningen i kommunen.

Rekord för andel behöriga till gymnasiets yrkesprogram

De elever som gått en längre tid i kommunens skolor uppvisar ett stabilt resultat. 91,9 procent behöriga till gymnasiets yrkesprogram är den högsta siffran som redovisats i Norrtälje kommun någonsin.

– Vi fortsätter att jobba systematiskt med vårt kvalitets- och utvecklingsarbete för att skapa de bästa förutsättningarna för alla elever. Det här är ett långsiktigt åtagande och vi fortsätter att jobba enligt Skolutvecklingsplanen för att nå vårt mål att nå topp 40 på SKL:s ranking senast 2020 säger Eva Wetterstrand, Förvaltningsdirektör för barn- och utbildningsförvaltningen.

Kraftigt förbättrade resultat på Svanberga skola: "Det finns inget som slår engagerade lärare"

Hör rektor Inger Langetz och lärare Staffan Karlsson berätta om några av deras framgångsfaktorer i videoklippet nedan.

 

*Exklusive nyinvandrade och personer med okänd bakgrund

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.