Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Ring oss på 0176 710 00
Ring oss på 0176 710 00
Göm
Starta ny chatt

Byggstart för Norrtälje kommuns moderna och multifunktionella brandstation

19 december 2017

Norrtälje kommuns nya brandstation är utvecklad med fokus på maximal säkerhet och trygghet för kommunens invånare, men också för att ha de allra bästa arbetsmiljö och hälsoförutsättningarna för räddningstjänstens personal. Nu har den officiella byggstarten skett och när den är klar under sommaren 2019 kommer den att uppfylla kommuninvånarnas behov av en mycket väl fungerande räddningstjänst under mycket lång tid framåt.

Byggstart för Norrtälje kommuns nya brandstation

Glada miner från alla håll när byggstarten blev officiell

Idag startade officiellt bygget av Norrtäljes nya brandstation, även om kommunens invånare sedan en tid sett att det är stor aktivitet på den noggrant utvalda platsen vid södra rondellen, nära till kommunens viktiga motorleder.

— Det blir en mycket bra brandstation, där personalen är i fokus, men också den centrala placeringen i kommunen förbättrar också möjligheterna att göra snabba insatser för invånarnas bästa, säger Anders Olander (C).

Brandstationen kommer att vara på ungefär 5 600 kvadratmeter och beräknas vara klar i augusti 2019. Den kommer också att inrymma kommunens IT-serverhall samt har kapacitet att vara reservkrisledningsplats vid behov. Konceptet Friska brandmän har varit avgörande i hela projektet att bygga brandstationen, som ska hålla alla högsta möjliga arbetsmiljöstandard. Särskild vikt har lagts vid att i stationens verkstäder och verksamhetens alla flöden använda så hälsovänliga material som möjligt, eftersom anställda inom räddningstjänsten traditionellt har exponeras för miljöfarliga material och är en yrkesgrupp med en hög riskfaktor för arbetsrelaterade sjukdomar.

— Detta är en stor och viktig investering för ett framtida och tryggt Norrtälje, med en arbetsmiljö som är optimal för räddningstjänsten och för de anställdas hälsa, säger Ulrika Falk (S).Stationen kommer att vara självförsörjande på elektricitet via ett eget reservkraftverk och med värme genom en egen bergvärmeanläggning. Detta gör att stationen vid ett eventuellt strömavbrott eller haveri på fjärrvärme ändå kommer att kunna vara i drift med full funktionalitet. Den nya brandstationen också att ha solceller på taket, vilket bidrar till att hålla driftskostnaderna nere.

— Med den här brandstationen skapar vi bättre förutsättningar för hela kommunens säkerhet, säger Magnus Wallin, som är räddningschef Norrtälje kommun. En mycket viktig del av räddningstjänstens arbetsuppgifter är att förebygga och förhindra skador på människor och egendom. På den nya stationen har vi de allra bästa förutsättningarna att utbilda samtliga kommunanställda, förtroendevalda och kommunens skolelever i hjärt- och lungräddning samt att ge dem brandskyddsutbildning, vilket kan vara livsavgörande vid en allvarlig situation, fortsätter han.

I planerings- och utvecklingsarbetet har räddningstjänsten besökt bland annat Örnsköldsvik, Eskilstuna och Åkersberga för att ta till sig idéer av andra som har kommit långt i dessa frågor. Med dessa erfarenheter och med siktet på hälsa, miljö och hållbarhet tillsammans med högsta möjliga standard för räddningsarbete kommer stationen att vara väl rustad för framtiden och kunna stå som modell för andra under de femtio år den är planerad för.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.