Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Chatta med oss
Så här hanterar vi dina personuppgifter
Ring oss på 0176 710 00
Ring oss på 0176 710 00
Göm
Starta ny chatt

Badhuset fick storbesök

10 oktober 2017

Norrtälje badhus väcker nyfikenhet bland beslutsfattare runt om i landet. På måndagen kom en 25-mannadelegation från Göteborg på studiebesök.

Norrtälje badhus fick på måndagen besök av politiker och tjänstemän från Göteborgs stad.

Norrtälje badhus fick på måndagen besök av politiker och tjänstemän från Göteborgs stad.

Norrtälje badhus öppnade för tre år sedan på Södra Berget, och sedan dess har anläggningen lockat en lång rad studiebesök från olika kommuner runt om i landet. På måndagen var det dags igen. 25 personer från Göteborgs idrotts- och föreningsnämnd samt förvaltning var på plats för att få veta mer om kommunens stora bygge. Göteborg stad har ett stort behov både av att ersätta befintliga och nedgångna badhus men också att bygga helt nya, för att möta det ständigt ökande behovet.

- Vi har tagit fram en långsiktig plan för behoven av badhus de närmaste 25-30 åren, och närmast på tur står bygget av ett ersättningsbad i Askim, sade nämndens ordförande Bettan Andersson (v) under besöket i Norrtälje.

Även den stora arenan för tävlingssim, Valhallabadet, ska ersättas med en helt ny hall, men det ligger längre fram i tiden. Där ska det först ta fram förslag på mark där denna hall kan byggas.

Tim Greneby berättar om Norrtälje badhus för besökarna från Göteborg.

Badchefen Tim Greneby berättar om Norrtäljes badhus för besökarna från Göteborg. Till vänster ses ordförande i Göteborgs drotts- och föreningsnämnd Bettan Andersson (v).

På plats i Norrtälje fick de lyssna till både kommunens badchef Tim Greneby på kultur- och fritidsförvaltningen samt Jesper Stavre på fastighetsavdelningen, som var projektledare för det stora bygget av det nya badhuset.

Under bassängerna, bland alla rör och vattentankar berättade Stavre om Norrtäljes ultrafiltrering (vilket gör att badet renar och återvinner mycket vatten – vilket är en stor besparing), han berättade också om materialval, läckagekontroll och hur varje bassäng har sitt eget elsystem.

- Om det blir fel på någon av bassängerna behöver man inte stänga ned hela badet, utan bara just den bassängen, förklarade han för de ditresta besökarna.

Med på mötet var också vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Norrtälje kommun, Lenneke Sundblom (s). När det var dags för lite självkritik medgav hon att det borde varit planerat för infrastruktur i närområdet i samband med bygget. Det handlar bland annat om en bättre infart till badets parkeringsplats samt diskussionen om busslinjer till badet. Det ena rår kommunen över, det andra är det landstinget som styr över. Men det är något som är på gång.

När Göteborgspolitikerna och tjänstemännen tog klivet uppför trappan i det tidigare vattentornet, numera hoppdelen av badhuset, var det många imponerande ögonbryn som höjdes. Någon färd i vattenrutschkanan blev det dock inte.

Eftersom Göteborg ska bygga flera nya badhus, såväl mindre som mellan och stora, så är det en rejäl turné de är ute på. Efter besöket i Norrtälje väntade Midgårdsbadet i Sigtuna, följt av Eriksdalsbadet i Stockholm och Munktellbadet i Eskilstuna.

- Det är viktigt att vi som politiker verkligen förstår vad det handlar om, och därför vill vi ha så bred kunskap som möjligt, sade Bettan Andersson.

Redan på torsdag är det dags för nästa studiebesök till Norrtälje badhus, då kommer representanter för Enköpings kommun och hälsar på.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.