Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Minoritetsveckan över för i år – så jobbar kommunen vidare

3 oktober 2017

Efter förra veckans temavecka om våra minoriteter är det dags att ta nästa steg. Var med och påverka!

Minoritetsveckan kollage

Under förra veckan riktades strålkastarljusen mot våra fem nationella minoriteter: judar, romer, tornedalingar, sverigefinnar och samer. Varje dag ägnades åt en minoritet och redan på måndagsförmiddagen tjuvstartade temaveckan lite med plantering av en jubileumsbjörk till ära för Finlands 100-årsjubileum. På plats under veckan fanns utöver kunniga föreläsare förstås även publik och kommunens politiker och tjänstepersoner. 

Heli Kivimäki Hedin är samordnare för finskt förvaltningsområde och projektledare för Minoritetsveckan.
– Det har varit en lärorik vecka! Det är så nyttigt att bli påmind om att det inte är fem homogena grupper vi pratar om när vi arbetar med våra minoriteter. Varje individ bär med sig sin identitet på sitt sätt. Man blir inte mer eller mindre äkta för det. Man kan vara en same även om man jobbar på kontor och inte äger renar.

På vilket sätt är det viktigt i ditt arbete?
– Det är bra att ha det i bakhuvudet att alla representerar sig själva, precis som en ungdom i ett ungdomsråd representerar även sig själv. En person kan inte svar på vad alla ungdomar vill och behöver, samma gäller för minoriteter, säger Heli Kivimäki Hedin.

En av temadagarna var Daniel Särkijärvi och föreläste om Tornedalingar.
– Han berättade om artistduon The Magnettes som ett exempel på hur uppiggande det är med ungdomar och deras sätt att föra vidare sin kultur. De sjunger på engelska och petar in några ord på meankieli här och var. Då hade Daniel frågat om man verkligen fick göra så med sin kultur, finns det inte några gränser? De hade svarat att ‘Ta vad du vill och gör vad du vill, säger Heli Kivimäki Hedin.

Heli Kivimäki Hedin tar upp fler exempel:
– I Finland är det populärt att ta del av en folkdräkt och använda med jeans, då kan man blir lite undrande om man får göra så? Därför kändes det så befriande med tjejernas resonemang, det är dumt att sätta massa begränsningar och regler. 

Nästa steg nu är att, tillsammans med minoritetsrepresentanter, skissa fram riktlinjer för kommunens arbete med nationella minoriteter. Vi vill veta vad minoriteter tycker ska vara prioriterat. Sedan ska vi också undersöka möjligheten att erbjuda flera aktiviteter, kanske konserter eller författarbesök. Allt beror på vilka signaler vi får från minoriteterna själva.

– Veckan var ett viktigt initiativ och nu ser jag fram emot att få träffa alla som vill vara med och påverka framåt hur vi ska jobba, säger Ingrid Landin (MP).

  • Har du tankar, idéer, frågor? Kom gärna till mötet 12 oktober kl 18.00 i kommunhuset, lokalen Rånäs. Vi kommer att diskutera inriktning och idéer gällande arbetet med nationella minoriteter, kaffe serveras! 
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.