Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Nu startar Minoritetsveckan 2017 i Norrtälje

20 september 2017

För första gången arrangerar Norrtälje kommun en minoritetsvecka för att berätta om och synliggöra våra fem svenska minoritetsspråk. – Vi har lyckats att få väldigt bra föreläsare, säger Heli Kivimäki Hedin, samordnare finskt förvaltningsområde.

Minoritetsflaggorna

Fem dagar och lika många minoritetsspråk – nu är det dags för Norrtälje kommuns första minoritetsvecka! Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) är en av flera gäster när olika minoriteter tar plats i strålkastarljuset. Sveriges fem erkända minoriteter har varsin temadag under veckan. Sverigefinnar inleder och sedan är det romer (tisdag), samer (onsdag), tornedalingar (torsdag) och på fredagen judar.

– Vi har lyckats att få väldigt bra föreläsare, de bästa i sina områden, så jag hoppas att många tar tillfället i akt att höra mer om bakgrunden och dagens situation för dessa fem minoriteter. Chansen att du lär dig något nytt är stor, säger Heli Kivimäki Hedin, samordnare finskt förvaltningsområde.

På invigningen, som leds av kommunalrådet Ingrid Landin (MP), kommer kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på besök och talar. Så gör även utredare Lennart Rohdin och professor emerita Leena Huss.

Men vi tjuvstartar vår vecka redan på förmiddagen med att, för att hedra Finlands 100-årsjubileum, plantera en jubileumsbjörk. Närvarande vid planteringen är kommunalrådet Ingrid Landin (MP) och Jan-Erik Vainio, vice ordförande för Norrtelje Finska Förening och Aulikki Lundgren, ordförande för Roslagen Kalevala.

– Det här är ett utmärkt tillfälle att synliggöra Sveriges nationella minoriteter. De möten som veckan erbjuder kommer att bli riktigt intressanta, säger Ingrid Landin (MP).

Invigning 25 september: Tema sverigefinnar

Kl. 11.30 Havspiren: Plantering av jubileumsträd
Kl. 14.30 Kommunhuset: Ingrid Landin (MP) inviger, Alice Bah Kuhnke, utredare Lennart Rohdin samt professor emerita Leena Huss talar

Veckans resterande program och teman i kommunhuset:

26 september kl. 10-12: Romer
Jon Pettersson om romers historia och dagens situation

27 september kl. 10-12: Samer
Ann-Helen Laestadius om kampen för en samisk identitet. Filmvisning

28 september kl. 10-12: Tornedalingar
Filmvisning och föreläsning med Daniel Särkijärvi

29 september kl. 10-12: Judar
Yael Fried om hur judar firar sina helger och lever

Frågor? Ring Heli Kivimäki Hedin, 0176-747 16 eller mejla på heli.kivimaki-hedin@norrtalje.se

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.