Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Svanberga och Söderbykarl blir modellskolor

28 mars 2017

Skolverket gör Svanberga och Söderbykarls skolor till modellskolor för arbetet med studie- och yrkesvägledning i alla ämnen. - Skolan får inte vara en bubbla. Allt vi gör måste hänga ihop med livet därute, det måste vara viktigt på riktigt! säger Måns Nilsson, lärare och biträdande rektor på Svanbergaenheten.

Vi gör våra elever nyfikna på framtidens möjligheter, säger Måns Nilsson, biträdande rektor (3:a från vänster)


Sedan ett par år tillbaka arbetar Svanberga och Söderbykarls skolor efter en strategi som de själva tagit fram, den handlar om att knyta ihop skolarbetet med arbetslivet - från förskoleklass till årskurs 9, i alla ämnen. Startskottet gick 2015, då en grupp lärare från skolans olika stadier tillsammans gick Skolverkets och Arbetsförmedlingens utbildning Skola-Arbetsliv. Under utbildningstiden skapade gruppen ett program för hur de ville knyta ihop studie- och yrkesvägledning med skolans ämnen, genom hela grundskoletiden. Skolans studie- och yrkesvägledare Anne-Lie Thorström gick samma utbildning och gick i bräschen för arbetet. Lärargruppen ville komma bort ifrån ”ett studiebesök här och lite PRAO där”, eftersom eleverna behöver kunna så mycket mer om sig själva, olika utbildningar och yrken när de ska göra sina val i livet. De såg det också som sin uppgift att kunna göra allt skolarbete viktigt på riktigt, att alltid ha svar när elever frågar ”varför ska vi kunna det här?”.

Idag är strategin i fullt bruk och biträdande rektor Måns Nilsson, själv en av de drivande, berättar att de ser goda resultat. Eleverna på högstadiet vågar numera tänka mer fritt och öppet kring yrkesval eftersom de har vidare referensramar. Gymnasievalet har blivit mindre dramatiskt och eleverna väljer mer träffsäkert eftersom de både känner sig själva bättre och har större koll på utbildningsvägar och yrken.


Skolverket har uppmärksammat Svanbergaenhetens arbete med studie- och yrkesvägledning i alla åldrar. Idag tisdag kommer de till skolan för att fotografera och hämta information som så småningom ska hamna i en bok med goda exempel från hela landet.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.