Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Idag firar vi våra modersmål - i hela världen och i Norrtälje

24 februari 2017

Elever som är bra på sitt modersmål lyckas bättre med svenska och andra ämnen. Därför är det viktigt att de får skolans stöd att behålla och utveckla sitt modersmål under hela sin skolgång.

Idag firas Internationella modersmålsdagen över hela världen, just för att uppmärksamma betydelsen av människors första språk. I vår kommun finns just nu 740 barn och unga som läser modersmål och det handlar om 24 olika språk, från förskoleklass till gymnasiet. De som nyss har kommit till Sverige får också studiehandledning på sitt modersmål, så att de kan klara matte, geografi, historia, kemi och alla andra ämnen fastän de inte är så bra på svenska än.

De språk som ökar mest i vår kommun är finska, arabiska och dari (talas i Afghanistan). I vår geografiskt stora kommun med utspridda skolor är det en utmaning att förse alla 740 elever med lärare i just deras språk. Våra modersmålslärare gör ett fantastiskt jobb – några reser runt och undervisar på så många som 16 skolor. 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.