Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Ukrainska flyktingar i Norrtälje behöver din hjälp

Har du ett företag? Vill du göra en insats? Näringslivs- och etableringsavdelningen på Norrtälje kommun arbetar för att matcha företagare med arbetskraft. Vi har fått in arbetsansökningar från ukrainska flyktingar som vill börja jobba och nu behöver vi din hjälp. Vi ber dig se över din verksamhet och fundera på vilka möjligheter ni har att anställa någon eller några av dessa personer.

Erbjud arbetsplatser för flyktingar från Ukraina 

Efter att Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari har antalet människor som lämnar Ukraina ökat snabbt. Många som kommer till Sverige vill börja jobba. Att komma ut i arbetslivet är ett viktigt steg för att integreras i samhället, lära sig språket och för att kunna försörja sig. Näringslivs- och etableringsavdelningen på kommunen arbetar tillsammans med En plats för alla för att matcha företagare med arbetskraft. En plats för alla är en lokal paraplyorganisation med syfte att skapa en plattform för samhället vi lever i och förebygga utanförskap.

Läs mer hos En plats för alla

Så går matchningen till

  1. Vi på Norrtälje kommun samlar in arbetsansökningar från ukrainska flyktingar som söker jobb i Sverige.
  2. Företag/föreningar/organisationer kontaktar oss och berättar vad ni kan erbjuda för tjänst samt vilka specifika krav ni har på personen som ska arbeta hos er.
  3. Vi gör en matchning och väljer ut en eller flera personer som matchar de krav ni ställt.
  4. Vi skickar de/den utvaldas ansökning och kontaktuppgifter till dig.
  5. Vi förmedlar kontakt mellan dig och den arbetssökande som matchats med tjänsten hos dig.   

Det gäller för ukrainska flyktingar på svensk arbetsmarknad

EU:s massflyktingdirektiv gör att den som kommer till Sverige från Ukraina beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd vilket ger personen rätt att arbeta i Sverige. 

Det är du som arbetsgivare som bär ansvaret att kontrollera att personen du anställer har rätt att arbeta i Sverige. Individen ska kunna visa upp ett beslut om arbetstillstånd från Migrationsverket. Det är även viktigt att du som arbetsgivare kontrollerar giltighetstiden för det tidsbegränsade tillståndet och gör en anmälan till Skatteverket om anställningen. Säkerställ att identiteten överensstämmer med beslutet och ta gärna en kopia. Om du är osäker på om en individ har rätt att arbeta kontakta Migrationsverket som hjälper dig.  

För att du som arbetsgivare ska kunna betala ut lön behöver personen även ha blivit tilldelad ett samordningsnummer från Skatteverket.  

Vi vill att anställningsprocessen ska vara så lätt som möjligt för dig. Din uppgift som arbetstagare blir att kontrollera att alla tillstånd finns på plats vid anställning.  

Informationen ovan är hämtad från svenskt näringsliv, läs mer här:

Arbetsgivare kan hjälpa ukrainska flyktingar till jobb – experten har checklistan (svensktnaringsliv.se) 

Som företag anmäl platser här

För arbetstagare, fyll i arbetsansökan här

Har du frågor eller funderingar?

Kontakta Fanny Wennman,
fanny.wennman@norrtalje.se 
Tel. 070-086 73 27

Senast ändrad: 2022-10-07