Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Våld i ungas nära relationer - visa att du bryr dig!

Under februari och mars 2020 uppmärksammar Norrtälje kommun den nationella kampanjen "Svartsjuka är inte romantiskt", våld i ungas nära relationer. Ungdomsrådet tillsammans med bland annat Polisen har tagit fram en kampanjfilm med tillhörande material - "Visa att du bryr dig!". Det statistiska underlaget i filmen baseras på TiNK-enkäten 2019. Filmen lanserades på Alla hjärtans dag 14 februari.

Våld i ungas relationer är när en ung person använder våld mot sin flickvän, pojkvän eller partner eller när en ung person blir utsatt av den de är tillsammans med.

Det kan också vara någon de träffar, har en sexuell relation med eller har varit tillsammans med. Våldet behöver inte vara fysiskt utan kan vara psykiskt, sexuellt, digitalt eller ekonomiskt/materiellt. Det är viktigt att göra en polisanmälan. Våld i nära relation är en brottslig handling i Sverige.

Som ytterligare en del av vår kampanj mot våld i ungas nära relationer besökte vi tillsammans med bland annat Polisen Hallsta skola och Carl Wahren i Hallstavik under Alla hjärtans dag och delade ut rosor till eleverna med budskapet - Visa att du bryr dig!

Norrtälje kommun och Polisen arbetar aktivt för ett tryggt, jämställt och hållbart samhälle för alla våra invånare. Under februari och mars lanseras en kampanj som syftar till att sprida information om hur våld i ungas nära relationer kan se ut. Om du misstänker att någon du känner befinner sig i en destruktiv eller rent av farlig relation kan du agera. Vid akut fara - ring alltid Polisen 112!

Visa att du bryr dig!

Kampanjen är en del av det nationella initiativet ”Svartsjuka är inte romantiskt”, framtaget av Länsstyrelserna, Jämställdhetsmyndigheten och ungarelationer.se. 2020 är andra året som Norrtälje kommun uppmärksammar kampanjen.

Visa att du bryr dig! (Film)

Visa att du bryr dig - om våld i ungas nära relationer (Broschyr)

Nu räcker det! (För dig som är utsatt eller anhörig)

Välj att sluta! (För dig som utövar hot eller våld)

Nätverka, samverka, påverka! (För dig som är yrkesverksam inom VINR)

Mot våld i nära relation (Verksamhetssida)

Ungdomsrådet (Var med och påverka din omgivning.)

Hur kan jag göra mina barn tryggare? (Föreläsningsturné februari-mars 2020 om värsta bästa nätet med Maria Dufva för barn och föräldrar.) 

Nummer som räknas (Broschyr)

TiNK-enkäten 2019 (åk 7, 9 samt åk 2 i gymnasiet)

Pressmeddelande 20200212 "Svartsjuka är inte romantiskt"

 

Unga relationer
Ungarelationer.se ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare.

Ungarelationer.se

Ellencentret
Ellencentret finns för dig som är mellan 15-25 år och har erfarenheter av sex mot ersättning, sex som självskadebeteende, så kallad “sugardejting”, eller att bli såld av andra.

Ellencentret.se

Killfrågor
Det kan vara något som är kul, pirrigt, jobbigt, trist, ångestladdat, hemskt. Eller kanske du bara vill småprata med någon. Vanliga ämnen i vår chatt är till exempel, kärlek, kompisar, ensamhet, sex, kropp, våld, föräldrar och dataspel. Vi finns här för att stötta dig, även om du till exempel själv har varit taskig och behöver prata av dig om det.

Killfragor.se

Till Trygghet och säkerhet
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.