Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Vecka 45 - uppmärksamhetsvecka om alkohol

Över en miljon människor i Sverige beräknas ha någon form av riskbruk av alkohol och som kan leda till ett missbruk och svåra medicinska skador men där problemen ännu inte är allvarliga. Vecka 45 är en återkommande uppmärksamhetsvecka kring alkohol och dess konsekvenser.

Flaskor och glas med alkoholhaltiga drycker.

Uppmärksamhetsveckan 2020

För tiondee året i rad genomför ett 20-tal frivilligorganisationer samordnade aktiviteter i samarbete med andra aktörer under vecka 45, allt för att uppmärksamma alkoholfrågan ur ett folkhälsoperspektiv samt för att upplysa om riskbrukets skadeverkningar konsekvenser.

I fokus för uppmärksamhetsveckan 2020 är, liksom under tidigare år, riskbruk av alkohol samt personal och patienter inom hälso- och sjukvården. Riskbruk av alkohol är en av levnadsvanorna som kan och bör påverkas.

Visst du att alkohol är den tredje största riskfaktorn bakom ohälsa och för tidig död (Folkhälsomyndigheten 2016)?  Berusning står bakom många direkta fysiska skador av alkohol som våldsbrott, sexualbrott, drunkning, bränder, fall och trafikolyckor. Dessutom drabbas många barn, anhöriga och arbetskamrater. 

Vad är riskbruk?

Dricker du ofta mycket alkohol per tillfälle, till exempel under en och samma kväll? Nästan alla människor kan dricka alkohol om de vill, och ändå leva långa, friska liv. Allt beror på hur man dricker. Hur dricker du?

De allra flesta dricker måttligt men man räknar med att ungefär 700 000* svenska dricker så mycket att de riskerar att ta skada, vilken brukar kallas för "riskbruk". Riskbruk handlar om den alkoholkonsumtion som, om den fortsätter, riskerar att leda till ett alkoholberoende/missbruk och svåra medicinska skador men där problemen ännu inte är allvarliga.

För att ange ett riskbruk i mängd alkoholdryck används den här definitionen (ett standardglas innehåller 12 gram alkohol):

 • Om en man dricker mer än 14 standardglas per vecka
 • Om en kvinna dricker mer än 9 standardglas per vecka

Eller:

 • Om en man dricker mer än 4 standardglas vid ett och samma tillfälle
 • Om en kvinna dricker mer än 3 standardglas vid ett och samma tillfälle.

Även lägre alkoholkonsumtion kan vara ett riskbruk, exempelvis under graviditet, i arbetslivet, i trafiken samt under uppväxtåren. Detsamma gäller när man har vissa sjukdomar, äter vissa mediciner samt för dem som har ökad känslighet för alkohol.

Var finns stöd och hjälp att få? 

Beroendeteamet

Beroendeteamet inom Tiohundra arbetar med behandling av vuxna och ungdomar med alkohol-, tablett- och narkotikaproblem. De arbetar nära övriga team inom specialistmottagningen för planering och genomförande av din behandling.

Beroendeteamet erbjuder:

 • Information, rådgivning och förändringsstöd
 • Psykiatrisk, psykologisk bedömning och utredning
 • Avgiftning och medicinsk behandling
 • Specialiserad sjuksköterska för ungdomar 13-24 år

Här hittar du Beroendeteamets webbsida

Mini Maria

På Mini Maria erbjuder vi dig som är upp till 20 år som har missbruk av alkohol eller droger behandling, råd och stöd. Som ungdom kan du kontakta oss själv för en tid, du kan också komma via Socialtjänsten. Mini Maria bedrivs i samverkan mellan vårdbolaget Tio Hundra och Norrtälje kommun. Du når Mini Maria via telefonnummer 0176 - 716 72

Alkohollinjen

Alkohollinjen erbjuder rådgivning per telefon för personer som vill förändra sina alkoholvanor men även för anhöriga till personer med alkoholproblem. Samtal tas emot från hela landet. Det är kostnadsfritt och den som ringer kan vara anonym. För personal inom hälso- och sjukvården kan Alkohollinjen ge stöd kring bemötande av patienter med riskbruk av alkohol.

Alkohollinjen nås på 020-84 44 48. För mer information se www.alkohollinjen.se

Kontakt
 • Sofie Ahlholm - Folkhälsostrateg
 • 0706390814
 • Trygg i Norrtälje kommun, Hantverkaregatan 20B
Till Trygghet och säkerhet
Senast ändrad: 2015-11-03
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.