Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

TÄNK OM

TÄNK OM är en kampanj med syfte att sprida kunskap till föräldrar om tonåringar och alkohol. Forskning visar att föräldrar genom sin roll som gränssättare och vuxna förebilder har stora möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och framtida konsumtionsmönster.

Om TÄNK OM

Folkhälsomyndigheten är initiativtagare till TÄNK OM och genomför insatsen i samarbete med Systembolaget, Länsstyrelsen och Polisen. Men många fler är engagerade i TÄNK OM, över hela landet sker ett aktivt arbete av kommuner och frivilligorganisationer. Här i vår kommun är det vi på Trygg i Norrtälje kommun som ansvarar för kampanjen. Alla arbetar vi gemensamt för att underåriga inte ska dricka alkohol.

Det övergripande målet för TÄNK OM är att minska tillgängligheten av alkohol för tonåringar genom att få tonårsföräldrar att:

 • förstå riskerna med en tidig alkoholdebut
 • inse vikten av tydlig gränssättning, normer och värderingar kring alkohol
 • aktivt avstå från att köpa ut alkohol till ungdomar under 20 år
 • känna till att tonåringar främst får alkohol från kompisar och kompisars syskon.

Arbetet fokuseras kring årets stora risktillfällen då många unga dricker alkohol för första gången och då många unga dricker sig berusade:

 • valborg
 • skolavslutning
 • festivaler
 • skolstart
 • halloween/höstlov
 • nyår
Kontakt
 • Sofie Ahlholm - Samordnare och utvecklare
 • 0176 746 69
 • Hantverkaregatan 20B, 761 28 Norrtälje

Tänk om i jul och nyår

Vid ledigheter som jul och nyår ökar risken för att ungdomar ska dricka alkohol. Därför riktar många kommuner i länet nu extra strålkastarljus på frågan om tonåringar och alkohol för att skapa engagemang, inte minst hos föräldrar.

Om du som förälder säger tydligt nej till att ge din yngre tonåring alkohol, blir det dessutom lättare för äldre syskon och kompisar att göra detsamma. Just pojkvänner/flickvänner, kompisar och deras syskon är nämligen den vanligaste källan till alkohol för minderåriga.

Visste du att…

Forskning visar att barn som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar börjar dricka vid tidigare ålder och dricker mer än dem som inte fått smaka på alkohol hemma.

Nyårstips till föräldrar:

1. Låt inte minderåriga smaka på alkohol oavsett mängd och om du är närvarande eller ej.

2. Enas om vad som gäller kring alkohol inom familjen och med andra föräldrar inför nyårsfirandet. Gemensamma regler är lättare att hålla.

3. Äldre kompisar är de som oftast förser tonåringar med alkohol. Prata med din tonårings äldre syskon och kompisar om vad som är okej eller inte i er familj. De flesta ungdomar avstår från att dricka om de inte får alkoholen från någon de känner.

Här finner du mer information kring kampanjen
Till Trygghet och säkerhet
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.