Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Jobba på räddningstjänsten

På räddningstjänsten arbetar allt från brandmän till ingenjörer. Vårt uppdrag består i att hindra och begränsa skador på människor, egendom och miljö. Vi jobbar i nära samarbete med ambulans, polis och andra aktörer och tar hand om allt från bränder till trafikolyckor, akutsjukvård och sanering av miljöfarliga ämnen.

Vi finns där när det som inte får hända inträffar och hjälper medmänniskor i deras tuffaste stunder. Vårt uppdrag är komplext och innefattar förutom den utryckande delen även förebyggande arbete såsom tillsyn, utbildning och olycksutredning. Räddningstjänsten är också ansvarig för kommunens krisberedskap.

Som en del av kommunen är vi med och bidrar på många olika sätt till vårt lokalsamhälle. Vi tar bland annat emot personer som får göra sin samhällstjänst hos oss, vi har ett nära samarbete med Trygg i Norrtälje kommun och vid tragiska händelser stödjer vi drabbade med personal som har specialutbildning för detta.

Brandman, Bm

Våra brandmän har två olika typer av anställning. På stationen i Norrtälje arbetar man heltid. Stationen är bemannad dygnet runt, året runt. Här arbetar man skift men det finns också de som har dagtids-tjänstgöring. Förutom det operativa arbetet med räddningsinsatser finns en mängd olika arbetsuppgifter som har som mål att upprätthålla och utveckla vår verksamhet för att den skall kunna möta den föränderliga värld vi lever i.

På våra övriga brandstationer arbetar man som brandman i beredskap. Med denna tjänst kombinerar man sitt ordinarie arbete med jobbet som brandman och man inställer sig för tjänstgöring när larmet går. Vi håller beredskap i skift, dygnet runt, alla dagar i veckan. Våra brandstationer finns i Rimbo, Hallstavik, Älmsta och på Blidö.

Vi söker nu brandmän i beredskap, läs mer Lediga jobb hos räddningstjänsten

Styrkeledare, SL

Styrkeledaren är arbetsledare över sin grupp med brandmän. Styrkeledare har samma anställningsformer som brandmannen och arbetar således både på heltids och deltidsstationerna. För att bli styrkeledare krävs gedigen erfarenhet och vidareutbildning. Vid utryckningar kan styrkeledaren få rollen som räddningsledare, vilket betyder att den under insatsen har ett större ansvar och mer befogenheter.

Yttre Befäl, YB

Vid varje tidpunkt finns ett yttre befäl i tjänst som utgör den högsta operativa funktionen i kommunen. Yttre befäl arbetar i skift och utgår från Norrtälje. Rollen bemannas bland annat av brandingenjörer och olika chefsfunktioner. Vid större räddningsinsatser där flera brandstyrkor deltar är man räddningsledare.

I tillägg till detta ansvarar man under tjänstgöring för samtliga brandstationer i kommunen och att beredskapen där upprätthålls.

Brandingenjör/Brandinspektör, BI

Brandingenjören har en civilingenjörsutbildning från högskola och arbetar mycket med riskanalyser, planärenden, tillsynsverksamhet och annan brand- och olycksförebyggande verksamhet. En brandingenjör kombinerar ofta detta arbete med att åka operativt som yttre befäl.

Brandinspektören gör i stort sett samma arbete som brandingenjören men har ofta vidareutbildat sig internt.

Räddningschef, RC

Räddningschefen har det yttersta ansvaret för räddningstjänstens verksamhet. I arbetsuppgifterna ingår bland annat kontakt med kommunens politiker, organisationsfrågor samt beslutsfattande.

Övriga tjänster

För att sköta verksamheten i kommunen och på stationerna finns administrativa tjänster samt servicepersonal.

Ett spännande och omväxlande arbete

Vid räddningstjänsten ställs stora krav på flexibilitet för att snabbt kunna ställa om från sina dagliga sysslor i lugn miljö till att åka ut och genomföra ett akut räddningsuppdrag. Ofta kombinerar man sin inre tjänst med att åka operativt i någon form vid larm. På deltidsstationerna lämnar vi vårt arbete för att snabbt komma dig till undsättning när du behöver oss.

Våra brandstyrkor möter ofta komplexa situationer och för att vi skall ha en så bred kompetens som möjligt söker vi människor med olika erfarenhet och bakgrund. Social kompetens, teknisk kunskap, problemlösningsförmåga och en naturlig fallenhet för ett serviceinriktat och respektfullt bemötande är några av de egenskaper vi värdesätter högt och behöver i en grupp.

Till Trygghet och säkerhet
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.