Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Sota själv

Om du vill ta över ansvaret för din sotning har du rätt att göra det. För att få tillstånd att sota själv måste du se till att det sker på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

Sota själv

Fastighetsägare som kan sota på ett säkert sätt ur brandskyddssynpunkt kan få tillstånd att sota på egen hand. Detta kallas för egensotning.  Även om du sotar själv så ska regelbundna brandskyddskontroller utföras av sotningsdistriktet. 

Det finns två varianter av egensotning. Antingen utför du arbetet själv eller så tar du in en annan behörig sotare att utföra arbetet. Oavsett om du kommer att utföra sotningen själv eller kommer att anlita en annan sotare är det du som fastighetsägare som har ansvar för att det sker på ett betryggande sätt ur brandskyddssynpunkt, att anläggningen sotas enligt gällande sotningsfrister och att sotningstillfällena dokumenteras i bifogad sotningsjournal.

Om du är intresserad av att sota själv men behöver mer kunskap på området kan du gå en kurs i egensotning, som anordnas av Brandskyddsföreningen.

Här kan du läsa mer om vilka krav som gäller för egensotning.

Ansök om att få sota själv

För att få tillstånd till att sota själv måste du göra en ansökan. Du får inte sota förrän du fått ett besked. I vår guide beskriver vi hur du går tillväga för att ansöka om egen sotning. 

Till Trygghet och säkerhet
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.