Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Provtagning för covid-19

Du ska lämna prov för covid-19 om du har symtom, även om du är vaccinerad. Det gäller vuxna och barn från förskoleklass.

Handske på hand inom sjukvården.

Till: Samlad information om coronaviruset

Högt tryck på hemtestning

Har du symtom på covid-19 och behöver testa dig? Just nu är det många som beställer hemtest och vi behöver därför hjälpas åt för att den som inte kan lämna hemmet får tillgång till hemtest. Om du har möjlighet att ta egen bil till drive-in mottagning, eller kan skicka ett ombud till ett apotek för att hämta provtagningspaket, så ber vi dig att göra det. På så vis kan vi säkerställa att det finns hemtest till den som inte har några andra alternativ.

Läs mer om hur du lämnar prov på 1177.se

Rekommendationer vid inresa från vissa länder i södra Afrika

Folkhälsomyndigheten uppdaterar från och med den 26 november sina inreserekommendationer med anledning av den nya virusvarianten som har fått namnet omikron av WHO.

Alla resenärer som har vistats i Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia eller Eswatini (Swaziland) någon gång under de senaste sju dagarna före ankomsten till Sverige uppmanas att testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter inresa, helst samma dag, samt att ta ett nytt test efter fem dagar. Ta reda på hur du testar dig genom att besöka webbplatsen 1177.se

Detta gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer, och även om man haft covid-19 det senaste halvåret. Barn under förskoleklassålder omfattas inte.
Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats

Om provtagning för covid-19

Du behöver lämna prov om du får symtom. Det gäller även om följande stämmer in på dig:  

  • Symtomen är lindriga.  
  • Du är vaccinerad mot covid-19. 
  • Du har haft covid-19, men det var mer än sex månader sedan. 

Du som har haft covid-19 de senaste sex månaderna behöver oftast inte lämna prov.

Lämna provet så snart som möjligt för att få ett säkrare svar. Det beror på att det finns mest virus i kroppen i början av sjukdomen. 

På 1177 kan du läsa mer om provtagning och hur du går tillvägaFörhållningsregler till den som bor med en person som har covid-19

Förhållningsregler för den som bor med en person som har covid-19

Alla som delar hushåll med en person som har covid-19 ska stanna hemma i sju dagar och testa sig för covid-19. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade och oavsett om man har symtom eller inAlla som delar hushåll med en person som har covid-19 ska stanna hemma i sju dagar och testa sig för covid-19. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade och oavsett om man har symtom eller inte. Det framgår av Folkhälsomyndighetens uppdaterade vägledning för smittspårning.
Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats

Provtagning efter resor utomlands

Särskilda rekommendationer kan gälla om du reser in i Sverige. Du som inte är vaccinerad rekommenderas att lämna prov efter resor utanför Norden, även om du inte har symtom. Du som är vaccinerad mot covid-19 rekommenderas att lämna prov om du får symtom efter en resa utanför Norden. 
Läs mer i texten Covid-19 på 1177.se: Resor och covidbevis.  

Läs på 1177.se om hur du provtar dig på Arlanda och vad du ska tänka på när du kommer hem

Provtagning för medarbetare inom vården

Provtagning medarbetare PCR

 

Till Om coronaviruset, covid-19
Senast ändrad: 2021-12-02
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.