Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Krisberedskapsveckan 2021

Både Alfrida och pandemin har visat att vi i Norrtälje kommun under en kris är bra på att hjälpas åt och hjälpa varandra. Men vad kan vi mer göra och hur kan vi samarbeta med varandra i till exempel området där vi bor, för att bättre klara oss vid en kris?

Man plockar morötter framför ett höghus.
Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som startade 2017 och har som syfte att öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. I år startar kampanjen måndagen den 27 september och håller på till den 3 oktober 2021. Hur är det med din egen beredskap? Har du koll på vad du ska tänka på och ha hemma om till exempel strömmen går eller det blir översvämning?

Kom och träffa oss

Passa på och ta med dina frågor och funderingar och kom och träffa oss! I Norrtälje kommun kommer du ha chans att se vad man kan ha i en krislåda, du kan träffa både kommunens organiserade frivillighet FRG och Räddningstjänsten för att få information och känna på en krislåda. 

Du hittar oss här:

Fredagen den 1 oktober, kl. 13-16 på Norrteljeporten.

Lördagen den 2 oktober, kl. 10-13 på Ica Flygfyren vid ingången till pantrummet.

Vi kommer även att ha informationspunkter med material som du kan hämta på följande platser:

Norrtälje

  • Stadsbiblioteket
  • Badhuset

Hallstavik

  • Biblioteket
  • Badhuset

 Rimbo

  • Biblioteket
  • Badhuset

Tävling

Ta även chansen att testa dina kunskaper genom att delta i vårt tävlingsquiz. Här hittar du quizet som Proofx-formulär. Glöm inte att skriva in e-postadress eller telefonnummer så vi kan kontakta dig om du vinner. Vinnare meddelas när Krisberedskapsveckan är över.

Priser

  • 1.a pris: En stor krislåda (finns på plats så du ser vad den innehåller)
  • 2 - 3:e pris Ficklampa samt presentkort på 100 kronor 
  • 4 - 10:e pris: Ficklampa.

Temat i år: Demokrati

Varför, jo i år firar Sverige 100 år av demokrati. Detta uppmärksammas på olika sätt hela året, även under Krisberedskapsveckan. Vår tolkning av demokrati är att Sveriges motståndskraft börjar med varje människas eget engagemang i det lilla. Kampanjen i år uppmärksammar också våra skyddsvärden, till exempel Sveriges frihet och självständighet samt hur var och en av oss kan bevara värdena genom våra vardagshandlingar. Arbetet med Sveriges beredskap handlar ju ytterst om att vi ska få fortsätta att leva i ett demokratiskt land.

Är du rädd eller beredd?

Det viktigaste under en kris är att ha dricksvatten, mat och värme, samt att kunna ta emot viktig information. Du kan läsa mer i broschyren "Om krisen eller kriget kommer", vilken skickades ut till alla hushåll i hela Sverige under krisberedskapsveckan 2018, från Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap. 

Rädd eller beredd? är fortsättning på broschyren Om krisen eller kriget kommer från 2018, som skickades ut till hushållen för att öka människors motståndskraft inför kris och krig. I tre filmavsnitt får du följa Christoffer från Torsby som bestämmer sig för att ta reda på hur Sveriges beredskap fungerar och om han själv har någon roll i den. Följ Christophers beredskapsresa och fundera på hur beredd du själv är.

Rädd eller beredd? Avsnitt 1 – Vad hotar oss?

Christoffer har hört att vi alla har ett ansvar att skydda samhället och varandra i olika kriser. Men hur? Vad ska han själv göra? I jakten på svar möter Christoffer frivilliga motorcyklister, psykologer, IT-experter och journalister. Hans beredskapsresa börjar med en gårdsstädning och slutar på en konstutställning. Här hittar du avsnittet på Youtube.

Rädd eller beredd? Avsnitt 2 – Vad kan vi göra?

I avsnitt 2 tar Christoffer reda på hur vi kan skydda oss själva, hjälpa varandra och bidra till att hela samhället klarar en svår situation lite bättre. Här hittar du avsnittet på Youtube.

Rädd eller beredd? Avsnitt 3 - Vad är det vi skyddar?

I avsnitt 3 försöker Christoffer till sist komma underfund med varför det egentligen är så viktigt att skydda samhället. Vad innebär demokrati och yttrandefrihet för oss som lever i Sverige? Här hittar du avsnittet på Youtube.

 
Till Trygghet och säkerhet
Senast ändrad: 2021-09-17
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.