Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Tobaksfri skoltid

Alla våra barn och ungdomar i Norrtälje kommun har rätt till en tobaksfri skoltid. Sedan 2012 arbetar vi aktivt med både grundskola och gymnasieskola för en tobaksfri skoltid.

En affisch som berättar om tobaksfri skoltid.

Tobak på agendan

Tobaksbruk är en av vår tid allra största hälsorisker. Det finns även en stark koppling mellan tobaksbruk och konsumtion av andra droger. Att testa att röka är ofta en gränsöverskridande handling när man är ung. 

Det finns ett stort nationellt stöd för arbetet i denna fråga, då den nationella strategin för ANDT (Alkohol Narkotika Dopning Tobak) arbete i Sverige, har ett uttalat mål om att förebygga tobaksbruk hos unga.  

Samverkan kring tobaksfrågan

I vår kommun är Trygg i Norrtälje kommun samordnings- och utvecklingsansvarig i detta förebyggande arbete. Fokus ligger på arbetet med våra skolor och fritidsgårdar. Sedan 2012 arbetar grundskola, gymnasieskola och våra fritidsgårdar aktivt mot tobak. 

Vi har en bra samverkan med flera olika aktörer inom området. Miljö- och hälsoinspektörerna, som utövar tillsyn på våra skolgårdar, är en viktigt kugge i det förebyggande arbetet liksom de inspektörer som vi samverkar med i kontrollköp av tobak i våra butiker.

Under 2021 beslutades även de nya riktlinjerna för skolornas ANDT-arbete, där tobak är ett av fyra fokusområden. Du kan läsa mer om riktlinjerna här 

Sedan 1993 har det varit förbjudet att röka på skolgårdar i Sverige. 

Kontakt
  • Sofie Ahlholm - Folkhälsostrateg, Trygg i Norrtälje kommun
  • 0176 746 69, 070 639 08 14
  • Hantverkaregatan 20, 761 28 Norrtälje
Till Trygg i Norrtälje kommun
Senast ändrad: 2022-08-30
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.