Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Hur kan man få bort ångest över betyg?

Det här är en lurig fråga, men det man kan tänka är att så länge du har gjort ditt bästa så ska du vara nöjd. Försök att sänka kraven och var lite snäll mot dig själv.

Att må dåligt över betygsstress och bränna ut sig är mycket värre än att landa på ett lite lägre betyg, till exempel ett D eller E. Ibland kan det hjälpa att plugga tillsammans med en kompis. Då kan ni stötta varandra. Kanske är ni också bra på olika saker, då kan ni hjälpa varandra i olika ämnen.

Det kan också hjälpa att prata med någon, till exempel en kurator eller skolsköterska. Ibland känns det bättre bara man får berätta hur man känner.

Och en sista grej, kom ihåg att det finns ingenting som du inte kan ta igen senare!

/Lina Uggla-Hedqvist, Skolkurator

Senast ändrad: 2022-10-13

Om man mår dåligt och har fått hjälp men den hjälp man fått inte hjälpte, vad gör man då?

Inledningsvis vill jag lyfta att det är bra att du har tagit steget att söka hjälp. Men ibland blir det inte helt rätt kontakt från början. Vi är många som finns här för att ge hjälp runt om i kommunen tex på skolor, samtalsmottagningen, socialtjänst, psykiatrin och såklart hos oss på Ungdomsmottagningen. Så sök hjälp igen. Ungdomsmottagningen hjälper dig gärna att hittade den hjälp du behöver och om det inte är hos oss, så hjälper vi dig vidare.

/Bodil Forsberg, kurator på Ungdomsmottagningen, Norrtälje.

Senast ändrad: 2022-10-13

Vad är psykisk ohälsa?

Psykisk ohälsa kan vara många olika tillstånd som visar sig på många olika sätt. Det kan tillexempel vara nedstämdhet, sömnbesvär eller oro. Psykisk ohälsa kan också vara psykiatriska tillstånd av olika slag som kan vara mer svåra eller allvarliga (diagnosticerad psykisk ohälsa, exempelvis depression).

/Anna Rydberg Nilsson, YAM-instruktör

Senast ändrad: 2022-10-13

Vad ska man göra om man har anhörig med psykisk ohälsa?

Berätta för någon vuxen hur du har det. Det kan göra att det känns lättare och du behöver inte känna dig lika ensam med det som är svårt. Att berätta innebär inte att du sviker din förälder. Du gör det för att hjälpa både dig själv och den som mår dåligt. Det betyder att du bryr dig om och tycker om din förälder.

Du kan till exempel prata med någon av de här personerna:

  • skolsköterskan
  • skolkuratorn
  • en lärare
  • en kompis förälder
  • en släkting eller någon annan vuxen som du känner.
  • vi från föräldraskapsstöd

/ Eva Paulsén, samordnare föräldraskapsstöd Norrtälje kommun

Senast ändrad: 2022-10-13

Hur ska man hantera ångest och panikattacker?

Att uppleva ångest och panikattacker är relativt vanligt, men kan kännas mycket jobbigt. Ofta är det ett tecken på stress och överbelastning. Ångest och panik går alltid över, men det är viktigt att försöka andas lugnt och avleda sig. Kanske kan du lyssna på hög musik, gå en promenad och känna på stenar eller försöka sitta hos någon vuxen? Om det kommer ofta kan det vara bra att tillsammans med någon på till exempel Ungdomsmottagningen, Samtalsmottagningen eller med skolkurator och skolsköterska prata igenom vad som gör dig extra känslig just nu och hur du kan träna på att avleda dig på ett bra sätt tills det går över.

Lycka till och tänk på att det finns stärkande sätt att hantera det på!

/Camilla Montell, skolpsykolog

Senast ändrad: 2022-10-13

Hur påverkar ätstörningar den psykiska hälsan?

Ätstörning som tillåts få ”fritt spel” leder allt som oftast att all tankeverksamhet går åt till att tänka på mat. Mat blir förknippat med ångest. Kroppsuppfattningen blir oftast skev. Det tar kraft från allt annat. En del drömmer till och med om mat.

 

Det stör koncentrationen, vilket ofta märks i skolan. Man orkar inte. Man får kämpa 10 gånger mer än andra för att uppnå samma skolresultat, och då blir energihushållningen på ”minus”. När hjärnan hamnar i svält, tänker man dessutom långsammare  och man svarar oftast sämre på mediciner.

 

Ätstörningen blir ”allt”. Ångesten förvärras successivt, man riskerar att hamna i ett tvångsmässigt tillstånd i förhållande till mat. Många blir också deprimerade, en del suicidala. Det kan vara en livshotande sjukdom, om inte hjälp sätts in i tid.

 

Många drar sig undan socialt, man vill inte utsätta sig för situationer som rör matintag. Man vill inte bli upptäckt. Man orkar inte.

Många bråkar mycket med sina föräldrar, som ofta känner sig maktlösa.

 

Ätstörningen är inte ungdomen/barnet. Det är en ”djävul på axeln”.

 

/ Annika Westlund, specialist inom barn- och ungdomspsykiatri.        

Senast ändrad: 2022-10-13

Hur ska man hjälpa en kompis som mår dåligt?

Att lyssna, fråga din kompis om hen vill prata om det som känns jobbigt. Fråga din kompis om hen vet något som skulle vara hjälpsamt och om ni tillsammans kan prata med någon vuxen. Våga annars lämna över informationen till en vuxen som du känner förtroende för så att denna personen får ta över ansvaret att hjälpa din kompis. Den vuxne kan till exempel vara en förälder, en lärare, en fältare, en kurator, en tränare eller fritidsledare. Våga be om hjälp så att inte du är ensam om att veta hur din kompis mår. Det är inte ditt ansvar att lösa det som är jobbigt, men du kan hjälpa. / Kristin Harning, fältsamordnare Norrtälje kommun

Senast ändrad: 2022-10-13