Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

För dig som engagerad medborgare

Integration sker främst genom möten mellan nyanlända och etablerade svenskar vilket i det stora sammanhanget förstärker den sociala sammanhållningen utifrån ett ömsesidigt kulturellt utbyte. Ett sätt för dig att bidra i denna integrering är genom att anmäla ditt intresse för att vara språkvän.

Som språkvän har du möjlighet att hjälpa en nyanländ att få en bra start i Sverige samtidigt som du lär känna en ny kultur. Du kan bli språkvän för en nyanländ vuxen eller familj. Att vara språkvän handlar om att du ger en nyanländ möjlighet att träna svenska och en möjlighet att få lära sig mer om ett vanligt svenskt vardagsliv genom att umgås med dig eller din familj.

Du kan också hjälpa till genom att förklara hur saker och ting fungerar i Sverige. Det är du och den nyanlände som bestämmer hur ofta ni ska träffas och hur länge, kommunen förmedlar enbart kontakten, men rekommendationen är att ni träffas 1-2 gånger/månad. Din insats hjälper dessa personer att komma in snabbare i Norrtälje kommun.

Så här går det till

  1. Du skickar in en intresseanmälan av att bli språkvän
  2. En av kommunens samordnare går igenom din intresseanmälan och kontaktar dig vid följdfrågor.
  3. Kommunens samordnare förmedlar kontakten mellan dig och en nyanländ.

VIDA Nordost

Är du medlem i en förening som söker fler medlemmar och som skulle vilja bidra till integration av nyanlända?

Läs mer om VIDA Nordost här

Kontakt
Till Stöd och hjälp
Senast ändrad: 2015-03-13
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.