Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ensamkommande barn som söker asyl

Kommunerna i Sverige ansvarar för ensamkommande barns mottagande, omsorg och boende. Ansvaret gäller både asylsökande barn och barn som har fått uppehållstillstånd i Sverige.

Mottagandet av ensamkommande barn

  • Ett ensamt barn anländer till Norrtälje via någon av Migrationsverkets mottagningsenheter, eller på egen hand.
  • Norrtälje kommun ansvarar för att ta hand om barnet. Socialtjänstens enhet för ensamkommande barn möter och registrerar barnet.
  • Socialtjänsten ordnar boende och praktisk hjälp. Socialtjänsten ser till att ge barnet trygghet genom att ordna tillfälligt boende exempelvis i ett HVB-hem, mat, hjälp med praktiska saker och myndighetskontakter.
  • Barnet väljer att söka asyl i Sverige. Socialtjänsten hjälper till med kontakterna med Migrationsverket.
  • Migrationsverket registrerar och startar asylprocessen. Efter några dagar bestämmer Migrationsverket vilken kommun barnet ska bo i. Små barn får alltid bo i ett familjehem.
  • Om barnet ska bo i Norrtälje kommun. Barnets behov utreds och placeras därefter i ett godkänt boende, antingen i Norrtälje eller i någon närliggande kommun där boenden finns. Norrtälje kommun ordnar med god man, barnsomsorg/skola etc. och har uppföljningsansvar.

Vad vi har åtagit oss att göra

Vi har en överenskommelse med Migrationsverket om att tillhandahålla 29 boendeplatser för asylsökande barn 14-17 år. Just nu ökar den siffran ständigt på grund av den ökade inströmningen av flyktingar till Europa och Sverige.

Till Stöd och hjälp
Senast ändrad: 2015-12-09
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.