Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Vill du bli familjehem och jourhem?

Familjehem är vanliga familjer som på uppdrag av Socialnämnden i Norrtälje tar emot barn och ungdomar i sina hem.

Mamma och Dotter kramas

Familjehem

Som familjehem öppnar du och din familj upp ert hem för barn och ungdomar som behöver bo i en annan familj under en kortare eller längre tid. Att vara familjehem är många gånger tålamodsprövande och energikrävande samtidigt som det ger väldigt mycket tillbaka. Många placerade barn och ungdomar har mycket bagage med sig, så det kan vara en stor utmaning och det kan krävas mycket tålamod och tid för att få barnet att känna sig tryggt. I mångt och mycket fungerar man som en vanlig förälder med den dagliga omsorgen som läxläsning, stöd i kompisrelationer, fritidsaktiviteter, föräldramöten, fredagsmys och så vidare.

En stor skillnad är dock att man inte är ensam om föräldraskapet. Ett av målen som familjehemsförälder är att samarbeta med de biologiska föräldrarna och socialtjänsten för att barnen ska få en bra och trygg uppväxt. Lagstiftningen lägger mycket fokus på att barnen i slutänden, om det är möjligt, ska återförenas med sina biologiska familjer. En viktig del i den processen, är att medverka till att upprätthålla ett fungerande umgänge med barnets biologiska familj. Att öppna sitt hem för ett barn, ungdom eller vuxen som behöver trygghet och stöd, är inte en lätt uppgift. Man tar inte bara emot ett barn, utan oftast även ett helt nätverk, som många gånger kan ha egna svårigheter. Här stöttar och hjälper våra familjehemssekreterare till med handledning i olika frågor, så att du/ni får stöd i uppdraget.

Gör intresseanmälan

Broschyr med mer information om vad det innebär att bli familjehem

Läs en berättelse ur verkligheten på mininsats.se

Jourhem

Ett jourhem är ett hem som med kort varsel kan ta emot barn och ungdomar. Barnet eller ungdomen stannar i hemmet under en utredningstid, i väntan på att få komma till ett familjehem eller flytta hem igen.

Som kontaktfamilj tar du emot ett barn eller ett syskonpar i ditt hem ett antal dygn per månad, kanske även något lov. Gemensamt för alla barnen är att de behöver ett utvidgat nätverk för att de ska fortsätta utvecklas på ett bra sätt. Det är ett mycket uppskattat stöd för många barn och deras föräldrar och kontaktfamiljen blir ofta viktiga personer i barnets liv.

Gör intresseanmälan

Läs en berättelse ur verkligheten på mininsats.se

Vill du bli familjehem eller jourhem?

Om du och din familj vill bli familjehem eller jourhem fyller du i en intresseanmälan för uppdrag via länken "Familjehemsvården, intresseanmälan för uppdrag" längre ner på den här sidan.

För att skapa de bästa förutsättningarna för barn och ungdomar är det viktigt att varje familjehem och jourhem noga utreds. Utredningen innebär att vi tar utdrag ur olika register, intervjuar er, gör hembesök och tar referenser.

Välkommen att ta kontakt med oss om ni vill veta mer. Det går även bra att att boka tid för ett personligt informationsbesök.  

Kontakt
  • Familjehemsenheten socialkontoret
  • 0176–711 31 Måndag–fredag 08.00–12.00, 13.00–16.30
  • Baldersgatan 17, 761 28 Norrtälje
Till Stöd och hjälp
Senast ändrad: 2022-10-13
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.