Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Umgängesstöd

Vid en separation är det vanligt att barn bor växelvist hos sina föräldrar, det vill säga lika mycket tid hos båda föräldrarna. Ibland fungerar inte det av olika omständigheter.

Pojke i solnedgång vid havet

Har du lite tid över?

Är det du som är vår nästa umgängesstödjare? Vi är i behov av att bli fler som kan ta uppdrag och finnas med när föräldrar är i behov av att träffa sina barn med en tredje person närvarande. Vi har idag fem umgängestödjare som tar uppdrag, men vi behöver bli fler!

Du ska vara flexibel och kunna ta uppdrag varannan helg och kanske någon vardagskväll varje eller varannan vecka. Du behöver även kunna delta i möten kring ditt uppdrag med handläggare på socialkontoret som sker med viss regelbundenhet. Ersättning utgår och i uppdraget ingår även vägledning en gång i månaden.

För mer information om vad det innebär att vara umgängesstödjare, kontakta familjerättssekreterare Anna Lalander eller Anne Irlander Blom via växeln 0176-710 00.

Om umgängesstöd

Barn har rätt till båda sina föräldrar. Det innebär att barn har rätt till umgänge även med den förälder barnet inte bor med under förutsättning att barnet inte far illa. Umgänget mellan barn och föräldrar kan se olika ut allt från någon dag till näst intill växelvist boende utifrån vad som är bäst för barnet.  Vid separationer händer det att barn tappar kontakten med en av föräldrarna. Umgängesstöd är en möjlighet för dig som förälder att behålla eller återuppta kontakten med barnet i avvaktan på en mer varaktig lösning. Umgängesstöd vänder sig till barn i alla åldrar och barnets behov är i centrum. Det är tingsrätten som beslutar om umgänge med umgängesstöd.

Umgängesstöd innebär att en särskilt utsedd person närvarar när barnet träffar umgängesföräldern eller att personen medverkar vid hämtning och lämning i anslutning till ett umgängestillfälle. Det kan också innebära att barnet och umgängesföräldern träffas i närvaro av umgängesstödspersonen i en specifik lokal eller att en förälder hämtar och lämnar barnet i lokalen. Syftet med umgängesstödet är att skapa trygghet för barnet. 

Verksamheten är HBTQi-certifierad. Läs mer om vad det innebär på RFSL's hemsida.
RFSL's hemsida.

Till Stöd och hjälp
Senast ändrad: 2022-11-28
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.