Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Till dig som är äldre

Personer över 70 år och de som tillhör andra riskgrupper bör begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och helt undvika att åka med kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel. Är man över 70 bör man också undvika att handla i butiker som apotek och matvarubutiker eller vistas på andra platser där människor samlas. Detta efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

Kvinna lyssnar på musik i hörlurar.

Till: Samlad information om coronaviruset

Viktiga kontakter

  • Stödinsatser, råd och hjälp (även för anhöriga): Allt från hemtjänst, inköp till andra stödinsatser av olika slag. Mottagningsenheten på Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje nås på telefon 0176–714 17 eller e-post bistandsavdelningen@norrtalje.se. Öppen vardagar, måndag - fredag, mellan klockan 08.30–12.00 och 13.00–16.00.  
  • Allmänna frågor om covid-19: 113 13
  • Sjukvårdsrådgivning: 1177.se eller ring 1177, linjen är öppen dygnet runt.
  • För dig över 65, som mår psykiskt dåligt eller som bara behöver någon att prata med: Äldrelinjen, 020-22 22 33. Vardagar klockan 10-15.
  • För dig som vill minska din oro: Tips och råd på Röda korsets hemsida.

Viktig information

Inga garantier till kunder med omsorgsinsatser som tillfälligt vistas i Norrtälje kommun

Kunder med tillfällig vistelse inom Norrtälje kommun kan inte garanteras omsorgsinsatser. Detta på grund av mycket hög risk för smittspridning av Coronaviruset och att personalbrist inom vård och omsorg uppstår som en följd av det. Kunder med tillfälliga vistelser i exempelvis fritidshus i Norrtälje, men som är folkbokförda i annan kommun, kommer därför inte att kunna garanteras omsorgsinsatser

Klicka här för att läsa mer i nyheten från Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje

Planerade vårdbesök skjuts upp

Vårdbolaget Tiohundra har vidtagit ytterligare åtgärder för att frigöra resurser och minska risken för smittspridning. Planerad vård som inte är nödvändig skjuts upp. Såväl operationer som inbokade besök på mottagningar och vårdcentraler berörs.

Klicka här för att läsa mer på tiohundras hemsida

Besöksförbud

På samtliga äldreboenden i kommunen har besöksförbud införts när det gäller att ta emot besök. Detta gäller även gruppboenden inom LSS samt vårdavdelningarna på Norrtälje sjukhus.

Åtgärderna sker för att skydda boende, patienter och brukare från smitta. Det är extra viktigt att skydda dessa grupper eftersom de i många fall har ett nedsatt immunförsvar. 

Genom att besöka aktörernas webbplatser eller kontakta dem via telefon eller e-post kan du få mer information om vad som gäller om en specifik verksamhet.

Läs mer om regeringens beslut på krisinformation.se

Äldreboenden i Norrtälje kommun
Norrtälje sjukhus och LSS

Evenemang och aktiviteter

Aktiv senior är inställt och Träffpunkterna har stängt tills vidare. Alla anhöriggrupper för äldre är också inställda tills vidare.

För dig som är anhörig

Undvik närkontakt i möjligaste mån. Träffa inte dina äldre släktingar och bekanta om det inte är helt nödvändigt och absolut inte om du har några symtom som exempelvis förkylning, hosta och feber. Låt inte äldre mor- och farföräldrar vara barnvakt. Tänk på att du är värdefull för den äldre – ta hellre kontakt via telefon och social medier och andra kanaler så ofta det går för att hålla kontakten.

Information från folkhälsomyndigheten om hur du skyddar dig som äldre

Hög ålder är den främsta riskfaktorn

Läs mer om Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Information från Folkhälsomyndigheten: Tillgängliga studier kopplade till utbrottet av covid-19 visar att du som är 70 år eller äldre är en riskgrupp. Personer med hög ålder i kombination med till exempel högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom eller diabetes är något vanligare bland de svåra fallen.

Så undviker du smitta

Så långt som möjligt ska du undvika folksamlingar som kan uppstå i exempelvis kollektivtrafik, affärer, apotek eller offentliga lokaler. I övrigt gäller samma förhållningssätt för äldre som för alla  - tvätta händerna noga och ofta.

 

 

Till Om det nya coronaviruset
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.