Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Till dig som är äldre

Här hittar du information kring det nya coronaviruset covid-19. Du som är 70 år eller äldre: Undvik nära kontakter, kollektivtrafik och butiker.

Kvinna lyssnar på musik i hörlurar.

Läs mer

Samlad information om coronaviruset

Här kan du läsa vanliga frågor och svar riktade till dig som är äldre

Här kan du läsa allmäna frågor och svar om coronaviruset

70 år och äldre

Studier av covid-19 visar att hög ålder är den viktigaste riskfaktorn. De som har störst risk att bli svårt sjuka är personer som är 70 år och äldre, särskilt om de har en eller flera av dessa sjukdomar:

 • Högt blodtryck
 • Hjärt- kärlsjukdom
 • Lungsjukdom (ej astma)
 • Kraftig fetma
 • Diabetes

Kontakter och länkar

 • Stödinsatser, råd och hjälp (även för anhöriga): Allt från hemtjänst, inköp till andra stödinsatser av olika slag. Mottagningsenheten på Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje nås på telefon 0176–714 17 eller e-post bistandsavdelningen@norrtalje.se. Öppettider: måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar 09.00 - 12.00 och 13.00 - 15.00 samt tisdagar 10.00 - 12.00 och 13.00 - 15.00.

 • Frivilliginsatser - hjälp med exempelvis att handla eller hämta medicin från apoteket: norrtäljehjälper.se
 • Allmänna frågor om covid-19: 113 13

 • Sjukvårdsrådgivning: 1177.se eller ring 1177, linjen är öppen dygnet runt.

 • För dig över 65, som mår psykiskt dåligt eller som bara behöver någon att prata med: Äldrelinjen, 020-22 22 33. Vardagar 8-19, helger 10-16.

 • För dig som vill minska din oro: Röda korsets stödtelefon, 0771 – 900 800. Vardagar 12–16.
 • Det är viktigt att du söker vård när du behöver det. Här kan du läsa mer om hur vården fungerar.

Restriktionerna för 70 år och äldre kvarstår

Folkhälsomyndigheten ändrar i nuläget inte åldersgränsen på 70 år för när äldre personer anses vara en särskild riskgrupp, restriktionerna kvarstår därmed tills vidare. Folkhälsomyndighetens baserar sitt beslut på en studie där man ställt sjukdomsfall mot ålder, resultatet bekräftar att åldersgränsen fortfarande ligger ”ganska rätt”.

Samtidigt kommer nya råd till de äldre. De ska fortfarande undvika kontakt med andra, men risken för smittspridning utomhus är dock påtagligt lägre. Exempelvis tillåts sociala aktiviteter utomhus där det finns en möjlighet att hålla avstånd, till exempel att träffa barn och barnbarn samt utföra olika aktiviteter där man lätt kan håll avstånd mellan varandra.

Besöksförbud

På samtliga äldreboenden i kommunen har besöksförbud införts när det gäller att ta emot besök. Detta gäller även gruppboenden inom LSS samt vårdavdelningarna på Norrtälje sjukhus.

Åtgärderna sker för att skydda boende, patienter och brukare från smitta. Det är extra viktigt att skydda dessa grupper eftersom de i många fall har ett nedsatt immunförsvar. 

Genom att besöka aktörernas webbplatser eller kontakta dem via telefon eller e-post kan du få mer information om vad som gäller om en specifik verksamhet.

Läs mer om regeringens beslut på krisinformation.se

Äldreboenden i Norrtälje kommun

Norrtälje sjukhus och LSS

Evenemang och aktiviteter

Aktiv senior är inställt och Träffpunkterna har stängt tills vidare. Alla anhöriggrupper för äldre är också inställda tills vidare.

Äldreombudsman i Norrtälje kommun

Äldreombudsmannen i Norrtälje kommun är oberoende och har till uppgift att stärka inflytandet för dig som är 65 år eller äldre, är invånare med behov av tillgänglighet eller tillhör en nationell minoritet.

Äldreombudsmannens nyhetsbrev

Kommunens äldreombudsman ger ut nyhetsbrev med anledning av coronapandemin. Nyhetsbrevet vänder sig till äldre och anhöriga och skickas ut via olika råd och föreningar.

Klicka här för att läsa mer om äldreombudsmannen och se nyhetsbreven

Till dig som är anhörig

Här hittar du information som kan vara bra för dig som har en äldre eller funktionsnedsatt närstående. Kom ihåg att inte träffa dina äldre släktingar och bekanta om det inte är helt nödvändigt och absolut inte om du har några symtom som exempelvis förkylning, hosta och feber. Samtidigt är du viktig för din närstående, men ta hellre kontakt via telefon eller sociala medier.

Stöd till anhöriga

Ansök om stöd och hjälp

Behöver du ansöka om stöd som exempelvis hemtjänst eller boende till din anhörig vänder du dig till en biståndshandläggare. Du få tips och råd om vilket stöd som kan vara lämpligt.

Här kan du se kontaktuppgifter till biståndshandläggare och mottagningsenheten

Få hjälp från frivilliga

Läs mer om hur din närstående kan få hjälp av frivilliga på norrtäljehjälper.se. Det kan till exempel handla om inköp av mat eller hämta medicin från apotek.

Läs mer om norrtäljehjälper.se

Anhörigstöd

Tar du hand om en familjemedlem, vän eller släkting som på grund av sjukdom, ålder, psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning inte klarar av sin vardag på egen hand? Då är du inte ensam. Vi vet att du som anhörig också behöver stöd i din situation.

Läs mer om anhörigstödet i Norrtälje kommun

Psykisk hälsa

Här hittar du mer information, råd och tips för att hålla igång en god psykisk hälsa i kristider.

Läs mer om psykisk hälsa

Om du förlorar en närstående

Det kan vara svårt att få träffa anhöriga i livets slutskede på grund av coronasmittan. Även begravningar kan i nuläget kanske inte genomföras som planerat. Krisinformation.se har sammanställt information och rekommendationer från samhällets aktörer.

Läs mer om information och stöd till anhöriga i samband med att en närstående går bort

På 1177 kan du läsa mer om sorg och hur man kan få stöd och hjälp när någon man älskar har gått bort.

Klicka här för att läsa mer om sorg på 1177.se

Till Om coronaviruset, covid-19
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.