Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Frågor och svar om utomhusaktiviteter 15 januari

Med utgångspunkt i den nya rekommendation om utomhusidrott som Region Stockholms smittskyddsläkare gett den 15 januari har länets kommuner och myndigheter kommit överens om att åter börja öppna för organiserad och oorganiserad utomhusträning i mindre grupp. Därför öppnar Norrtälje kommun upp viss verksamhet på några av kommunens utomhusanläggningar för föreningar och allmänhet från och med måndag den 18 januari.

Vilka anläggningar öppnar?

  • Bandybanan med utomhusskridskoåkning för allmänheten öppnar den 20 januari. För föreningar öppnar bandybanan den 18 januari. (detta pga att vi inte hinner ställa om trängselvärdar tidigare)
  • Konstgräsplanen vid Sportcentrum öppnar den 18 januari.
  • Kvisthamrabacken öppnar den 6 februari.


Övrigt om tider för anläggningarna ovan kommer finnas på vanliga webbsidor.

Hur blir det med föreningsägda anläggningar?

Vi rekommenderar att kommunens föreningar som har konstgräsplaner följer regionens och kommunens beslut och öppnar upp sina planer enligt de riktlinjer vi har, men de beslutar själva.

Hur organiseras verksamheten för att minska smittspridning?

  • För dem som kommer använda bandybanan sker eventuellt ombyte på plats ute då omklädningsrum är stängda. Insläpp vid allmänhetens åkning kan stängas om risk för trängsel uppstår. Ombyte till skridskor sker utomhus och alla omklädningsrum kommer att hållas stängda.
  • För dem som kommer använda konstgräsplanen sker eventuellt ombyte på plats ute då omklädningsrum Sportcentrum är stängda.
  • Under öppettider i Kvisthamrabackens slalombacke kommer det att finnas trängselvärdar på plats som ser över att det inte uppstår trängsel vid in och ut passage och som även håller koll på antal besökare och om insläppet eventuellt bör stängas

Får man bara träna i skog och mark? Inte på utomhusplaner?

Jo, i den mån utomhusanläggningar har öppnat igen kan organiserad träning hållas i mindre grupper på anläggningar från och med 18 januari. Innan dess går det också bra igen bra att träffas i mindre grupper för att träna tillsammans ute i skog och mark.

Vad menas med mindre grupp?

Det är den benämning som framgår av Folkhälsomyndighetens rekommendation till idrottsförbunden.

Information till idrottsförbunden (Folkhälsomyndigheten)

Vem kontrollerar att rekommendationer följs?

I grunden är det allas ansvar att följa myndigheternas rekommendationer. Gällande rådande smittskyddslag så är det Länsstyrelsen som kontrollerar att lagen följs genom tillsyn. Syftet med tillsynen är att minska smittspridningen genom att informera om föreskrifter och beslut och kontrollera efterlevnaden av dessa.

Vad händer om anläggningarna används av oorganiserade grupper?

Det är var och ens ansvar att följa myndigheternas nationella råd och rekommendationer.

Vad händer nu?

Regeringen uppdaterar sina riktlinjer kontinuerligt genom tillkallade pressträffar. Just nu sker dessa pressträffar var fjortonde dag. Detta kan dock komma att ändras beroende på smittspridningens aktuella läge. (Uppdaterad 2021-02-23)

Vad gäller för hallar för inomhusidrott, t.ex. idrottshallar, simhallar och ishallar?

Inomhusidrott hålls öppen för barn och ungdom födda 2002 och senare. Enstaka matcher och tävlingar får förekomma för barn födda 2005 och senare. All verksamhet måste utföras på ett smittsäkert sätt och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och anläggningarnas angivna maxantal.

Vad gäller för kulturskolan?

Kulturskolans fysiska verksamheter hålls stängd, om det inte finns möjlighet att göra verksamheten digital.

Vad gäller för allmänhetens åkning på spolade isar?

Allmänhetens åkning kan tillåtas i den mån anläggningar med öppna utomhusisar finns att tillgå. Ishallar med tak hålls fortsatt stängda.

Vad gäller för öppen förskola och parklekar?

De hålls stängda om de inte kan bedrivas utomhus eller digitalt. Lokala bedömningar görs om särskilda förutsättningar föreligger.

Vad gäller för uppsökande verksamhet och fältassistenter?

De kan fortsätta om de kan bedrivas utomhus eller digitalt. Lokala bedömningar görs om särskilda förutsättningar föreligger.

Vad gäller för bibliotek?

Bibliotek hålls stängda i möjligaste mån. Bibliotek begränsar sina fysiska verksamheter och tjänster i så hög utsträckning som möjligt och beaktar samtidigt de grundläggande kraven på biblioteksverksamhet (bibliotekslag (2013:801).

Vad gäller för museer och liknande verksamhet?

Muséer och liknande verksamhet med inomhusverksamhet hålls stängd. Digital verksamhet kan med fördel bedrivas.