Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Frågor och svar om stängda kultur- och fritidsverksamheter

Här ger vi svar på frågor om nedstängda verksamheter inom kultur och fritid.

Till: Samlad information om coronaviruset

Varför har kommunen beslutat om nedstängning av så många kultur- och fritidsverksamheter?

Eftersom vuxna redan uppmanas avstå från att besöka museer, bibliotek och badhus, ser vi inget skäl att ha dessa verksamheter öppna under perioden fram till den 19 november.

Efter interna diskussioner har vi kommit fram till att eftersom vuxna redan uppmanas avstå från att besöka museer, bibliotek och badhus, ser vi inget skäl att ha dessa verksamheter öppna under perioden fram till den 19 november. Den rapportering vi får från Tiohundra och Norrtälje sjukhus om ett mycket ansträngt läge är en viktig faktor som vi vägt in i beslutet.

Är läget i Norrtälje kommun allvarligare än i övriga länet?

Läget i länet är allvarligt, det visar de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten utfärdade för vår och ytterligare två regioner den 29 oktober. Den 3 november fick ytterligare tre regioner striktare rekommendationer. Vi i Norrtälje kommun kan bara agera och påverka de verksamheter vi ansvarar för och vi har kommit fram till att vi bäst följer rekommendationerna genom denna åtgärd.

Vem har beslutat att verksamheterna ska stängas?

Beslutet har tagits av förvaltningsdirektören för kultur- och fritidskontoret i samråd med kultur- och fritidsnämnden och kommunstyrelsens ordförande enligt gällande ordning.

Hur ser kommunen på konsekvenserna av att unga inte har någonstans att ta vägen på fritiden?

Våra fritidsgårdar kommer erbjuda viss verksamhet genom att vi ställer om till digital fritidsgårdsverksamhet samt utomhusverksamhet.
Även träning för dem födda 2005 och senare kommer genomföras. Men det är ett allvarligt läge och det här är åtgärder vi måste genomföra för att det inte ska bli värre.

När kommer kommunen att öppna verksamheterna igen?

Nuvarande beslut om stängning gäller till och med den 19 november, men kan komma att omprövas om situationen i regionen eller lokalt i vår kommun förändras.

Om jag vill låna böcker, hur gör jag då under den här perioden?

Alla bibliotek stängs för fysiska besök. Men för den som vill låna böcker blir det möjligt att hämta böcker via biblioteksbussen eller utanför biblioteket, genom take-away-tjänsten som prövades i mars och april och genom tjänsten Boken kommer (hemleverans). Mer information finns på vår hemsida.

Mina barn har träning i den kommunala idrottshallen/badhuset, får jag följa med dem till träningen som vanligt?

Föräldrar bör inte följa med in i hallen/anläggningen, utan kan lämna och hämta utanför.

Vad ska den personal som arbetar i de stängda verksamheterna göra under denna period?

Vissa av kultur- och fritidskontorets medarbetare kommer gå in och vara trängselvärdar i kommunen för att påminna om behovet att social distans och att vi alla måste följa Folkhälsomyndighetes riktlinjer för att minska smittspridningen. Personalen kommer även förbereda framtida verksamhet/evenemang samt fokusera ytterligare på städning och renhållning av ytor där barnverksamhet pågår.

Det är jättemycket folk ute i butiker och på köpcentrum, fastän råden säger att man ska avstå från att besöka dessa inomhusmiljöer – vad gör kommunen för att få människor att förstå att de måste följa råden?

Norrtälje kommun har ett nära och bra samarbete med det lokala näringslivet och handel, och stöttar dem med både information och kommunikationsmaterial kring distansering och att kunna minska smittspridning. Som kommun har vi dock inte möjlighet att hindra människor att besöka butiker eller köpcentrum. Vi uppmanar dock alla att följa de aktuella råden, som innebär att man bör avstå från att besöka butiker och köpcentrum förutom när det gäller inköp av livsmedel och mediciner.

Till Om coronaviruset, covid-19
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.