Det innebär att det är viktigt att var och en med symtom på luftvägsinfektion, även milda, begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Det gäller både i skolan och på fritiden och kan bidra till att minska spridningens omfattning.
Här kan du läsa vanliga frågor och svar riktade till dig som är elev eller vårdnadshavare
Rodengymnasiet
På grund av rekommendationer från Folkhälsomyndigheten har utbildningsnämndens ordförande beslutat att kombinera distans, fjärr- och närundervisning fram till den 1 april 2021. Därefter kommer fjärr – och distansundervisning att ske växelvis. Introduktionsprogrammen (språkintroduktion och individuellt alternativ) samt gymnasiesärskolan är undantagna dessa beslut.
Förskola och grundskola
Utgångspunkten är att bedriva undervisning inom skola och förskola på plats i verksamheternas lokaler. En rad åtgärder genomförs för att skapa en sådan trygg skolmiljö som möjligt samtidigt som hänsyn tas till kraven på lagstadgad undervisningstid. För elever som är i riskgrupp eller som uppvisar symtom kommer skolan att ta fram digitala lösningar som gör det möjligt att fortsätta undervisa på distans. Regeringen har gett större handlingsutrymme och flexibilitet till kommuner för att göra det möjligt med lokala anpassningar utifrån lokala förutsättningar, om det skulle behövas. Den 30 januari beslutades att övergå till fjärr- eller distansutbilning på några högstadieskolor terminen ut. Om det kommer nya riktlinjer på nationell eller regional nivå så kommer vi att anpassa verksamheten efter det.
Detta kan du göra för att bidra till en trygg skolmiljö
Som förälder
- Prata med ditt barn och påminn dem om varje individs ansvar
- Hjälp dem att undvika kollektivtrafiken om det är möjligt
- Förklara vikten av att hålla avstånd
- Hjälp dem att stanna hemma vid symptom
- Påminn om att tvätta händerna, både hemma och i skolan
Som elev
- Undvika kramar och annan närkontakt
- Tvätta händerna ofta, både hemma och i skolan
- Cykla eller gå till skolan om du kan
- Stanna hemma om du har symptom
- Håll avstånd
Är du orolig för att ett barn far illa?
Utbrottet av covid-19 gör att det är lätt att glömma andra viktiga saker. Som att barn har rätt till en trygg och säker uppväxt.
Men om du är orolig för att ett barn far illa kan du som vanligt berätta det för oss. Då kan vi enklare hitta fram till barn som eventuellt behöver stöd eller skydd.
Klicka här för att läsa mer om du misstänker att ett barn far illa
Ny rutin kring orosfrånvaro
Norrtälje kommun ändrar rutinerna för frånvaro i skolan. Vid coronautbrottets tidiga skede tillämpades principen om giltig frånvaro på grund av oro. Utifrån nuvarande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten ändrar kommunen rutinerna för att upprätthålla skolplikten, där endast oro inte kommer att anses som tillräckligt skäl för ledighet.
Om ditt barn är sjukt gör du som tidigare en sjukanmälan via e-tjänsten. I de fall du som vårdnadshavare eller ditt barn har oro kopplat till er specifika hälso-, livs- eller skolsituation och coronaviruset ansöker du om ledighet. En ansökan kan beviljas i högst 10 dagar eller avslås, beroende på elevens situation. Om situationen kvarstår görs en ny ansökan efter 10 dagar.
Elevhälsa Online och stödtelefon för elever
Coronapandemin slår hårdast mot de mest utsatta och det är då elevhälsan måste vara som starkast. Därför öppnar Norrtälje kommun Elevhälsa Online - en digital tjänst för att öka tillgängligheten till skolsköterska och kurator för elever i kommunens skolor.
Här kan du läsa mer och gå till e-tjänsten.
Som ett komplement har även en stödtelefon öppnats för elever, då behovet har ökat. Till stödtelefonen kan elever eller vårdnadshavare ringa när det finns ett behov att prata med någon. Man behöver inte ha något speciellt ärende för att ringa, utan det räcker med att känna ett behov av att få prata med en professionell vuxen som kan stötta och slussa vidare om det bedöms som nödvändigt.
Elevhälsans stödlinje
Telefonnummer: 0176-283441
Öppen alla helgfria vardagar 07.30-18.00, inklusive skollov.
Grundskola och förskola
Det finns en allmän beredskap för att hantera förändringar inom verksamheten, men i nuläget fortsätter verksamheten som tidigare.
Beslut om tillfällig stängning vid Hallstaviks öppna förskola
Beslut om tillfällig stängning av verksamheten vid Hallstaviks öppna förskola har, den 16 mars 2020, tagits av Barn- och skolnämndens ordförande med hänvisning till den rådande situationen och risk för smittspridning i och med coronavirusets spridning i Sverige.