Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ringhjälpen

Under våren 2020 skickade Ringhjälpen, ett initiativ och samarbete mellan Norrtälje kommun och Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON), ut drygt 9 000 brev och ringde 2 500 personer 80-plussare runt om i kommunen. Syftet med insatsen var att informera om vilken hjälp som finns att få under pandemin.

äldre dam med smartphone

Telefonsamtalen blev även ett värdefullt verktyg för att höra mer om hur kommunens 80-plussare upplever sin livssituation och vilken typ av stöd som de skulle vara i behov av.

Det gensvar Ringhjälpen fått har varit övervägande positivt och Norrtälje kommun är tacksamma för de som delat med sig av sina erfarenheter och tankar. De två viktigaste sakerna som framgått av samtalen är att:

  • Många uttryckte en oro över att ensamheten skulle öka till vintern. Det har vi nu mött upp genom att starta en stödlinje tillsammans med vårdbolaget Tiohundra – en stödlinje som går att ringa även på kvällar och helger.
  • Många tyckte själva brevutskicket var väldigt bra. Det tar vi fasta på genom att skicka ett informationsblad till drygt 12 000 personer i Norrtälje kommun. 

Du hittar informationsbladet som skickades ut här

Undrar du hur du kan få stöd?

Ringhjälpen ger vägledning kring vilket stöd som finns att få. Du når Ringhjälpen på telefonnummer 0176-28 33 70, vardagar 9-16. Vi pratar både svenska och engelska.

Vill du hellre prata finska?

Ring Sam Grandell, 0176-713 22.

Vi finns här för dig

Utöver Ringhälpen erbjuder Norrtälje kommun flera stödinsatser till kommunens seniora invånare. 

Råd- och stödlinjen

Känner du oro, nedstämdhet eller bara vill prata med någon om vad som helst? Då finns Råd- och stödlinjen där för dig.

  • 0176-32 64 83, vardagar 13-21, alla helger 10-20.

Fikaringar

Vill du fika över telefon med dina vänner eller tillsammans med nya bekanta? Kontakta Kerstin Stambert eller Sam Grandell, så berättar de mer om hur fikaringar fungerar och hur du kommer igång.

Digidelhjälpen

Vill du bli bättre på att använda digitala verktyg som hjälper dig ta del av underhållning, hantera betaltjänster och hålla ordning och reda bland lösenord?

Läs mer om Digidelhjälpen och beställ guiderna här

Du kan även kontakta Norrtälje kommuns kontaktcenter för att beställa manualer direkt hem till din dörr.

Norrtälje hjälper

Vill du få hjälp att handla livsmedel, utföra apoteksärenden eller få socialt stöd över telefon? Hjälpen erbjuds på ett smittsäkert sätt utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Läs mer om kontaktuppgifter och Norrtälje hjälper här

Mottagningsenheten

Vill du ansöka om varaktigt stöd som exempelvis hemtjänst och trygghetslarm? Kontakta mottagningsenheten på Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje.

  • 0176–714 17, vardagar 9-12, 13-15 (tisdagar 10-12, 13-15).

Anhörigstöd

Är du anhörig till en familjemedlem, vän eller släkting som av olika skäl inte klarar av sin vardag på egen hand? Behöver du råd och stöd och prata om din situation? Välkommen att kontakta mig som anhörigstödssamordnare för mer information om vilken hjälp du kan få.

Under pandemin kan du exempelvis delta på anhörigträffar via telefon eller digitalt, där du pratar med andra i liknande situation.

Läs mer om Anhörigstödet här

Enheten mot våld i nära relationer

Lever du i en destruktiv relation eller känner du någon som gör det? Välkommen att kontak- ta oss på enheten mot våld i nära relationer, som erbjuder stöd och hjälp för att förändra din situation. Vi vänder oss också till personer som utövar våld mot närstående och vill förändra ett våldsamt beteende.

Kvinnojouren Snäckan

Är du utsatt för hot, våld eller sexuella övergrepp i nära relationer? Då finns vi här för dig. Vi erbjuder stödsamtal såväl enskilt som i grupp, skyddat boende samt stöd vid kontakt med myndigheter. Hjälpen är kostnadsfri och du kan vara anonym.

  • 070-624 25 32 eller 0176-192 19. Alla dagar, året runt 8-22.

Äldreombudsman i Norrtälje kommun

Har du frågor eller vill ha oberoende råd kring äldrefrågor eller frågor som berör personer med särskilda behov? Jag som äldreombudsman bevakar äldres frågor och frågor som rör invånare med olika behov. I uppdraget ingår att uppmärksamma risker, brister och möjligheter.

  • Madeleine Rietschel 0176-717 81, aldreombudsman@norrtalje.se

Boken kommer

Har du av olika anledningar svårt att ta dig till ett bibliotek, men vill låna en bok? Då kan du kostnadsfritt få boken hemlevererad till dig. Ring oss på kontaktcenter för att nå ditt lokala bibliotek – de hjälper dig att komma igång.

Beställ-och-hämta/Take-away-lån

Vill du reservera och hämta ut en bok på ett bibliotek? Reservera boken via oss på biblioteket.

Du får reservationsmeddelandet och kommer till bibliotekets entré där du ringer oss så kommer vi ut med dina reservationer. Medtag legitimation eller uppge låntagar-id. 

Du hittar kommunens bibliotek här

Biblioteksbussen

Vill du hämta ut dina böcker från vår Biblioteksbuss som stannar på olika utlämningsställen? Hör av dig till oss om du vill låna en bok och få reda på var vi stannar.

Läs mer om Biblioteksbussen här

Motionsövningar

Känner du att du behöver få lite inspiration för att börja röra på dig lite mer? RF-SISU Uppland (Riksidrottsförbundet och SISU idrottsutbildarna) och Norrtälje kommun har tagit fram motionsövningar som du kan anpassa utifrån din egen förmåga. Vill du få dessa hemskickade till dig? De finns även på finska. 

Hemmagympa SVT 1 och SVT Play

Var med och träna framför tv:n. Go'kvälls träningsexpert Sofia Åhman tipsar om träningsformer som går att utföra hemma. (Finns även på SVT Play. Bestäm själv vilken tid du vill träna: svtplay.se/hemmagympa-med-sofia)

  • SVT 1
  • 10-9.30, vardagar

Klicka här för att se programmet på SVT PLAY

Till Om coronaviruset, covid-19
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.