Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Provtagning för covid-19

Provtagning och smittspårning är viktiga verktyg för att bromsa smittspridningen och att många sjuka vill provta sig är positivt. Det finns olika typer av prov som kan tas vid covid-19. Det vanligaste provet som visar om du har viruset kallas för PCR-prov.

Handske på hand inom sjukvården.

Till: Samlad information om coronaviruset

När ska du testa dig?

Vuxna och unga i gymnasieåldern

Har du symtom och tror att det kan vara covid-19 då är det viktigt att du testar dig. Har du även träffat en person under tiden då denne var smittsam och du varit inom 2 meters avstånd i minst 15 minuter, ska du testa dig. Detta gäller vuxna och unga i gymnasieåldern. Är det positivt kan vi snabbt komma igång med smittspårning och tillsammans få reda på vilka som kanske har smittats. Det gör att smittan hindras från att spridas vidare till fler personer.

Barn

Barn från och med förskoleklass rekommenderas också att lämna prov. Yngre barn behöver oftast inte lämna prov, men det kan variera beroende på var du bor. Alla barn som har symtom ska stanna hemma.

Läs mer på 1177 Vårdguiden.

Det finns flera sätt att testa sig på

Hemtest

Du beställer hem ett provtagningspaket som levereras till din dörr.  Tänk på att överlämningen måste ske på ett smittsäkert sätt:

  • I flerbostadshus är det inte tillåtet att möta föraren i entrén till porten om du har sjukdomssymtom.
  • Om ditt bostadshus saknar porttelefon eller portkod måste du ta hjälp av en granne eller anhörig för att släppa in föraren i entrén. Denna person får inte ha några sjukdomssymtom.
  • Testet ska utföras inne i bostaden.

Mobila stationen

 Du kan göra ett test vid den nya mobila stationen. Här kan du göra en så kallad pcr-test, dvs ett test för pågående sjukdom.

Teststationen ligger på den stora parkeringen bakom Norrtälje Sportcentrum, granne med Friskis & Svettis i Norrtälje, adressen är Gustaf Adolfs väg 53. 

Öppettider är helgfria vardagar mellan klockan 8.30 och 15.30.

Så här bokar du hemtest och drive-in-test

  1. Börja med att ladda ner appen ”Alltid öppet” till din telefon eller surfplatta från Appstore eller Google Play. Du behöver mobilt BankID eller Freja eID Plus.
  2. I appen klickar du på ”Provtagning för covid-19”.
  3. Du får nu svara på några frågor och får en kod/beställningsnyckel. Spara koden.
  4. Klicka på länken i Alltid öppet-appen som leder till beställning och tidsbokning på 1177.se
  5. Välj Hemtest eller Drive-in-test.

 

Du kan boka 1 kostnadsfritt hemtest samt 1 kostnadsfritt drive-in-test under en 14-dagarsperiod. Varje vardag släpps nya bokningsbara tider och om de skulle ta slut stänger bokningen. Då får du pröva att boka nästa dag. Det är viktigt att du stannar hemma om du har symtom även om du inte kunnat beställa ett prov.

Luftvägsmottagningen Norrtälje sjukhus

Provtagning görs på luftvägsmottagningen i Norrtälje, i samband med läkarbesök och på dig som inte har möjlighet att boka provtagning digitalt.

För bokning till luftvägsmottagningen ska du kontakta den vårdcentral där du är listad. För att undvika smittspridning är mottagningen endast tidbokad. Om din vårdcentral bedömer att du behöver en tid för undersökning och/eller provtagning får du en tid hos luftvägsmottagningen.

Läs mer på Tiohundras hemsida.

Viktigt!

Om du har bokat tid för provtagning men inte kan gå, då är det viktigt att du bokar av så att någon annan kan få din tid.

Provtagning för medarbetare inom vården

Provtagning medarbetare PCR

Provtagning för medarbetare med samhällsviktig tjänst

Egenprovtagning för medarbetare med samhällsviktig tjänst

Till Om coronaviruset, covid-19
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.