Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Provtagning för covid-19

Här får du som är bosatt i Norrtälje kommun eller tillhör en samhällsviktig verksamhet mer information om hur du ska göra och vad du ska tänka på inför en provtagning och vad som gäller just nu.

Handske på hand inom sjukvården.

Vilka ska testa sig

Provtagning och smittspårning är viktiga verktyg för att bromsa smittspridningen och att många sjuka vill provta sig är positivt. När efterfrågan ökar och det uppstår väntetider blir det viktigare än någonsin att påminna om vilka som bör boka provtagning och vilka som inte bör göra det.

  • Beställ endast provtagning om du har pågående symtom.
  • Beställ själv aldrig provtagning för pågående covid-19-infektion om du inte har symtom.
  • Om du vill veta om du har haft covid-19 kan du efter 14 dagar utan symtom, boka ett kostnadsfritt antikroppstest.
  • För barn kan andra riktlinjer gälla, gå in på 1177 för att läsa mer. 

 Varför ska du testa dig

  • Har du symtom och tror att det kan vara covid-19 då är det viktigt att du testar dig. Är det positivt kan vi snabbt komma igång med smittspårning och tillsammans få reda på vilka som kanske har smittats. Det gör att smittan hindras från att spridas vidare till fler personer.
  • Tror du att du har haft covid-19 då kan du ta ett antikroppstest. Visar det att du har haft covid-19 så betyder det att risken att du kan smitta andra är mindre. Men du måste fortsätta följa de generella rekommendationerna om att hålla avstånd, att avstå från större sociala sammanhang, att tvätta händerna ofta och att stanna hemma när du känner dig sjuk.

Viktigt!

Om du har bokat tid för provtagning men inte kan gå, då är det viktigt att du bokar av så att någon annan kan få din tid.

Länkar

Här kan du läsa mer hos 1177 om vad du ska tänka på innan du testar dig.

Så bokar du tid via Vårdguiden.

Personal inom samhällsviktig verksamhet

Från och med den 1 september gäller nya rutiner för provtagning av pågående covid-19 för medarbetare i vård, äldreomsorg, omsorgen om personer med funktionsnedsättning och för medarbetare inom samhällsviktig verksamhet.

Samlad information om provtagning finns på vårdguiden:

Om provtagning för covid-19

Vid frågor

Frågor kring definition av samhällsviktig verksamhet kan besvaras av Länsstyrelsen: provtagning.stockholm@lansstyrelsen.se eller telefonnummer 010-223 11 55 (vardagar kl 09.00-17.00)

Övriga frågor som rör provtagning samt sjukvårdsrelaterade frågor hänvisas till Region Stockholm: www.1177.se/stockholm

Till Om coronaviruset, covid-19
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.