Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Provtagning för covid-19

Här får du som är bosatt i Norrtälje kommun eller tillhör en samhällsviktig verksamhet mer information om hur du ska göra och vad du ska tänka på inför en provtagning och vad som gäller just nu.

Handske på hand inom sjukvården.

Till: Samlad information om coronaviruset

Vilka ska testa sig?

Provtagning och smittspårning är viktiga verktyg för att bromsa smittspridningen och att många sjuka vill provta sig är positivt. När efterfrågan ökar och det uppstår väntetider blir det viktigare än någonsin att påminna om vilka som bör boka provtagning och vilka som inte bör göra det.

 • Beställ endast provtagning om du har pågående symtom.
 • Beställ själv aldrig provtagning för pågående covid-19-infektion om du inte har symtom.
 • Om du vill veta om du har haft covid-19 kan du efter 14 dagar utan symtom, boka ett kostnadsfritt antikroppstest.
 • För barn kan andra riktlinjer gälla, gå in på 1177 för att läsa mer. 

 Varför ska du testa dig?

 • Har du symtom och tror att det kan vara covid-19 då är det viktigt att du testar dig. Är det positivt kan vi snabbt komma igång med smittspårning och tillsammans få reda på vilka som kanske har smittats. Det gör att smittan hindras från att spridas vidare till fler personer.
 • Tror du att du har haft covid-19 då kan du ta ett antikroppstest. Visar det att du har haft covid-19 så betyder det att risken att du kan smitta andra är mindre. Men du måste fortsätta följa de generella rekommendationerna om att hålla avstånd, att avstå från större sociala sammanhang, att tvätta händerna ofta och att stanna hemma när du känner dig sjuk.

Testa dig vid mobila stationen

Om du har symptom på covid-19 kan du göra ett test vid den nya mobila stationen. Här kan du göra en så kallad pcr-test, dvs ett test för pågående sjukdom.

Teststationen ligger på den stora parkeringen bakom Norrtälje Sportcentrum, granne med Friskis & Svettis i Norrtälje, adressen är Gustaf Adolfs väg 53. 

Öppettider är helgfria vardagar mellan klockan 8.30 och 15.30.

Så går det till:

 • Du bokar tid via appen Alltid öppet och 1177.se.
 • Kör till provtagningsstationen vid parkeringen bredvid Sportcentrum i Norrtälje.
 • Provet tas enbart på personer som sitter i egen bil. Du måste anlända till provtagningsplatsen i bil. Du kan alltså inte gå eller cykla till provtagningsstationen. 
 • På plats får du ett provtagningskit samt instruktioner av personal. Du provtar dig själv i bilen och lämnar provet till personalen.
 • Provtagningserbjudandet är personligt. Du kan inte beställa åt någon annan. Läs mer på 1177.se hur du bokar provtagning för dina barn.

Viktigt!

Om du har bokat tid för provtagning men inte kan gå, då är det viktigt att du bokar av så att någon annan kan få din tid.

Personal inom samhällsviktig verksamhet

Ny provtagningsrutin för covid-19 för medarbetare i vård och omsorg

Medarbetarna erbjuds provtagning i hemmet (PCR) när de är sjuka. Rutinen gäller för medarbetare hos vårdgivare inom Region Stockholms regi och de som har avtal med Region Stockholm. Även medarbetare inom den kommunala omsorgen som arbetar inom äldreomsorgen, hemtjänsten eller omsorgen om personer med funktionsnedsättning omfattas.

Chefer för verksamheter i både offentlig och privat regi kan beställa egenprovtagning för tillsvidareanställda såväl som visstidsanställda/timanställda och studenter som gör praktik inom vård och omsorg. Egenprovtagningen sker i hemmet genom att ett provtagningspaket budas hem till medarbetaren.

Läs mer om hur provtagningen går till på Vårdgivarguidens webbplats

Vid frågor

Frågor kring definition av samhällsviktig verksamhet kan besvaras av Länsstyrelsen: provtagning.stockholm@lansstyrelsen.se eller telefonnummer 010-223 11 55 (vardagar kl 09.00-17.00)

Övriga frågor som rör provtagning samt sjukvårdsrelaterade frågor hänvisas till Region Stockholms webbplats 1177.se/stockholm

Till Om coronaviruset, covid-19
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.