Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Mätning av coronavirus i avloppsvatten

Norrtälje kommun har som en del av en effektiv analys- och spårningsstrategi valt att sedan i höstas testa avloppsvatten från tre av kommunens avloppsreningsverk (Norrtälje stad, Rimbo och Hallstavik).

Detta görs eftersom  mätning av virusmängder i avloppsvatten kan vara en del av ett system för att upptäcka och övervaka förekomsten av coronavirus (SARS-CoV-2) i samhället.

Syftet med provtagningen av avloppsvatten – som också genomförs i till exempel Stockholm och Göteborg – är att komplettera bilden av hur läget avseende coronavirus ser ut i kommunen och att ge oss en indikation på hur smittan sprids.

Proverna tas en gång per vecka på inkommande avloppsvatten på Lindholmens reningsverk (som renar avloppsvatten från cirka 29000 personer), reningsverket i Rimbo (cirka 5500 personer) och reningsverket i Hallstavik (cirka 5400 personer). Proven analyseras av ett laboratorium i Linköping.

Provsvaren ger oss en bild av om förekomsten av virus ökar eller minskar jämfört med tidigare prov, och därigenom en indikation på om smittspridningen ökar eller minskar. Men provtagningen ger inte en fullständig bild av hur utbredd smittan är. Proven har inte jämförts med prov från andra avloppsreningsverk. 

Diagram som visar mätresultaten

Här kan du se diagram som visar mätresultaten från mätningarna av avloppsvatten från Hallstavik avloppreningsverk, Lindholmens avloppsreningsverk och Rimbo avloppsreningsverk.

Hallstavik vecka 15.

Lindholmen v 14

Rimbo vecka 15

Till Om coronaviruset, covid-19
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.