Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Om coronaviruset, covid-19

Norrtälje kommun och Kommunalförbundet sjukvård och omsorg följer Folkhälsomyndighetens och Region Stockholms rekommendationer. Den här sidan uppdateras måndag till fredag klockan 17.00, helgfria dagar.

Gå till:

Aktuella restriktioner och råd

Provtagning — Vaccination

Other languages — Koronavirus suomeksi

Dagens nulägesbild 22 januari 2021

Skärpta råd. • Begränsa nya kontakter, särskilt riskgrupper • Stanna hemma vid symtom • Besök inte butiker i onödan, undvik trängsel • Håll avstånd • Undvik kollektivtrafik, använd munskydd • Arbeta hemifrån om du kan • Tvätta händerna • Sök vård om du behöver

Flera lättnader för idrott och motion från 25 januari

Från nästa vecka kommer barn och ungdomar som är födda 2005 eller senare att få träna både ute och inne, och vuxna idrottare och motionärer kommer kunna använda utomhusanläggningar. De öppningar som görs genomförs dock gradvis och med begränsningar och det är av yttersta vikt att alla följer gällande regler, rekommendationer och råd. Elitverksamhet undantas och kan fortsätta, utifrån Riksidrottsförbundets definition av elitidrott.

I december stängdes nästan alla kommunens kultur- och fritidsverksamheter till och med den 24 januari. Bakgrunden var regeringens skärpta åtgärder, som infördes i ett mycket allvarligt läge med hög allmän smittspridning och ett väldigt ansträngt läge i vården. Den 18 januari valde kommunen att öppna vissa utomhusanläggningar, som konstgräsplanen vid Sportcentrum och bandybanan, efter en förnyad bedömning av regionens smittskyddsläkare.

Läs hela nyheten på Norrtälje kommuns hemsida 

Många vill vaccinera sig mot covid-19 – både på äldreboenden och bland omsorgspersonalen

Den 7 januari inleddes vaccinationerna mot covid-19 av de äldre som bor vid något av äldreboendena i kommunen. 93 procent ville vaccinera sig och de har nu fått sin första dos vaccin mot covid-19. Parallellt pågår också vaccinationer av vård- och omsorgspersonalen.

Det var totalt  699 av de boende vid äldreboendena som erbjöds vaccin och av dessa valde 655 personer att vaccinera sig. Nu har alla fått sin första dos vaccin och till i mitten av februari är planen att alla boende ska ha fått sin andra dos vaccin. Parallellt pågår vaccinationer av vård- och omsorgspersonal inom samtliga verksamheter i kommunen. Vaccinationer av personalen inleddes den 15 januari.

Läs mer på Norrtälje kommuns hemsida

Nya rekommendationer för resenärer som varit i Brasilien

Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, har publicerat en ny riskbedömning rörande nya varianter av SARS-CoV-2 – viruset som orsakar covid-19. I sin bedömning pekar ECDC på tre varianter av viruset som länder bör vara extra uppmärksamma på. En variant med ursprung i Storbritannien och en med ursprung i Sydafrika var utpekade sedan tidigare. Nu listar ECDC också en variant med ursprung i Brasilien.

Folkhälsomyndigheten uppmanar därför alla inresande till Sverige som har vistats i Storbritannien, Sydafrika eller Brasilien att stanna hemma i minst sju dagar, att undvika kontakt med andra så långt det går, och att testa sig snarast efter ankomst med uppföljande test fem dagar efter ankomst. Även övriga i hushållet ska stanna hemma i väntan på provsvar.

Mycket är ännu okänt om de nya virusvarianterna och forskning pågår för att ta reda på om de till exempel är mer smittsamma än andra varianter.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida

Antal bekräftade fall av covid-19

I dagsläget uppgår antalet laboratorietestade fall av covid-19 i Sverige till totalt 547 166 varav 133 990 fall i Stockholmsregionen. Folkhälsomyndigheten rapporterar in nya siffror varje tisdag-fredag.

Källa: Folkhälsomyndigheten fredagen den 22 januari 2021 klockan 14.00

Läs mer om Folkhälsomyndighetens statistik här


Beslut om allmänna skärpta råd i Stockholms län

Med start 29 oktober gäller ytterligare råd och restriktioner i Norrtälje kommun. Dessa råd gäller tills vidare.

Alla som vistas i Stockholms län uppmanas att:

 • Avstå att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet.
 •  Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Verksamheter uppmanas också att vara vaksamma och vidta åtgärder för att minimera antalet besökare så att trängsel inte ska uppstå. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
 • Avstå från att delta där trängsel kan uppstå vid till exempel möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar (undantaget är träning för barn och ungdomar födda 2005 eller senare), matcher och tävlingar. I den mån sådana arrangemang genomförs ställer det höga krav på åtgärder av arrangör för att minimera risken för trängsel till exempel vid in- och utpasseringar. Alla, oavsett ålder, avråds från att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många möts.
 • Arbetsgivare bör vidta åtgärder genom att uppmana all personal att arbeta hemifrån så långt det är möjligt, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp. 
 • Avstå̊ från att delta i större sociala sammanhang som middagar, fester, begravningar, dop, kalas, bröllop.

Allmänna råd från Folhälsomyndigheten

Uppdateras vid nya beslut eller ny inriktning från ansvariga myndigheter och Region Stockholm.

Så kan vi tillsammans minska smittspridningen

För samtliga invånare gäller följande:

 1. Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
 2. Har du nytillkomna symptom på covid-19 som inte går över inom ett dygn, kontakta 1177 och boka ett test via appen Alltid öppet
 3. Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, i minst 30 sekunder.
 4. Håll avstånd till andra, gärna två meter.
 5. Om det är möjligt, färdas på ett annat sätt än med kollektivtrafiken, till exempel gå eller cykla.
 6. Håll avstånd till andra om du måste ta bussen.
 7. Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.
 8. Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.

Så jobbar kommunens trängselvärdar

Med hjälp av så kallade trängselvärdar finns Norrtälje kommun närvarande ute i samhället för att påminna om att hålla avstånd och följa aktuella råd i syfte att minska smittspridningen. Trängselvärdarna jobbar på olika platser runt om i kommunen där det finns risk för större folksamlingar, exempelvis handelsplatser, busstationer och liknande.

Trängselvärdarna är frivilliga från kommunen och från olika frivilligorganisationer. Det finns tydliga riktlinjer för hur arbetet ska skötas, och inför varje arbetspass får trängselvärdarna tydliga instruktioner om vad som gäller för att genomföra uppdraget på ett säkert sätt.

Här är några exempel på de riktlinjer som gäller:

 • Arbetet är frivilligt
 • Arbetet äger rum utomhus
 • Trängselvärdarna håller fysiskt avstånd till såväl kollegor som invånare
 • Trängselvärdarna har tillgång till plasthandskar och visir
 • Inget informationsmaterial delas ut fysiskt, invånaren får själv förse sig med detta på plats

Här kan du läsa de riktlinjer som trängselvärdarna har att förhålla sig till

Vill du bidra till arbetet med att minska smittspridningen i kommunen? Anmäl dig via Norrtälje hjälper

Dela endast bekräftad information

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information. Via länken nedan får du tips på hur du ska tänka och agera.

 Läs mer om källkritik på Krisinformations webbplats

Allmänna frågor, ring 113 13

Du kan ringa telefonnummer 113 13 om du inte har några symptom, men har allmänna frågor om covid-19. Det är ett nationellt informationsnummer där du kan ställa frågor.

Vid symtom, ring alltid 1177 först

När du ringer 1177 får du information om när och var du ska söka vård. Det är viktigt att ringa först och inte åka direkt till en mottagning, för att undvika att smitta andra om du har covid-19. Det finns särskilda rutiner för hur du i så fall tas om hand.

Mer information på följande webbplatser
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.