Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bli språkvän

Du kan bli språkvän för en nyanländ ungdom, vuxen eller familj. Genom att bli språkvän har du möjlighet att hjälpa en nyanländ att få en bra start i sitt nya hemland, samtidigt som du lär känna en ny kultur.

Att vara språkvän handlar om att du ger en nyanländ möjlighet att träna svenska och få komma in och lära sig mer om ett vanligt svenskt vardagsliv genom att umgås med dig eller din familj och ibland följa med på dina aktiviteter. Du kan också hjälpa till genom att förklara hur saker och ting fungerar i Sverige. Din insats hjälper dessa personer att komma in snabbare i Norrtälje kommun.

Vi tror på att integration sker genom möten mellan nyanlända och etablerade svenskar vilket i det stora sammanhanget förstärker den sociala sammanhållningen utifrån ett ömsesidigt kulturellt utbyte. Samordnaren i kommunen är ditt stöd under processen. Du får möjlighet till utbildning och alla verktyg som behövs för att du skall känna dig bekväm.

Vem kan bli språkvän och vem blir du språkvän för?

En enskild person, ett par eller en familj kan ansöka om att bli språkvän och skall vara minst 16 år. Du väljer själva om du vill träffa en nyanländ ungdom, vuxen eller familj.

Hur ofta träffas ni?

Ni skall träffas 1-2 gånger i månaden. Språkvänner är ni så länge båda parter vill. Att vara språkvän är ideellt, men vissa tillfällen anordnas för alla språkvänner och nyanlända att tillsammans träffas på en gemensam aktivitet för att umgås och dela erfarenheter.

Vad hittar ni på?

Enklare aktiviteter som att äta mat ihop, fika, gå på bio, promenera, baka eller sporta. Fler förslag på aktiviteter tillhandahålls under utbildningen.

Vill du bli Språkvän?

Kontakta integrationssamordnaren för intresse att bli språkvän eller om du har frågor, se kontaktuppgifter nedan.

Så här går det till:

  1. När intresse mottagits blir du kontaktad samt inbjuden till utbildning
  2. Utbildningstillfälle
  3. Samordnaren på kommunen går igenom din anmälan och matchar dig med en nyanländ. Du bjuds in till samordnaren som bestämmer tid och aktivitet för nästa språkvänsträff.
  4. Du har alltid ett stöd under tiden du är språkvän

Projektet #Ungfadder

#Ungfadder är ett språkvänsprojekt på Rodengymnasiet i Norrtälje. Varje torsdag träffas etablerade svenska elever och nyanlända elever. Ett sätt för eleverna att lära känna nya vänner och kulturer och tillsammans skapa en mer integrerad skola. Går du på Roden och vill anmäla dig, eller veta mer? Hör av dig till vår språkvänssamordnare Amr så berättar han mer.

Kontakt
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.