Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Så fungerar flyktingmottagandet

Så här fungerar flyktingmottagandet:

  • Flyktingar anländer till Sverige och söker asyl.
  • Inskrivna hos Migrationsverket under asyltiden.
  • Flyktingarna bor i Migrationsverkets boenden eller i eget boende (till exempel via släktingar eller vänner). Norrtälje och många andra kommuner erbjuder evakueringsplatser där asylsökande kan bo tillfälligt innan de får plats på något av Migrationsverkets anläggningsboenden.
  • Migrationsverket beviljar uppehållstillstånd.
  • Länsstyrelserna träffar överenskommelser med kommunerna om hur många flyktingar som kan anvisas till varje kommun och därmed ska få hjälp med bostad och andra former av stöd.
  • Arbetsförmedlingen har uppdraget att samordna en individuell etableringsplan görs för att underlätta och påskynda den nyanländas etablering i samhället.

Vårt ansvar i etableringsplanen

Vi ska erbjuda SFI, samhällsorientering och vid behov andra insatser i vår regi. Barnen ska erbjudas plats i förskola och skola.

Samma rättigheter och skyldigheter

Nyanlända med uppehållstillstånd har samma rättigheter och skyldigheter som övriga medborgare.

Om någon vill ha hjälp men inte sökt asyl

Migrationsverket har flera så kallade ankomstboenden som är öppna dygnet runt, året runt. Flyktingar som registrerar sig vid dessa boenden får mat och en tillfällig sovplats. Det närmaste ankomstboendet finns i Märsta, Maskingatan 4E. Från Uppsala kan man ta sig till stationen i Märsta med tåg eller buss, och därifrån vidare till Migrationsverket med buss 583 eller 592.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.