Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Akut hjälp

Norrtälje är en stor kommun till ytan, och det kan ta mellan fem minuter upp till en timme eller till och med mer, innan hjälpen når fram till dig.

Under den tiden det kan ta för hjälpen att komma fram till en akut händelse är man beroende av sin egen kunskap och utrustning för att hantera situationen.

Räddningstjänsten i Norrtälje svarar gärna på frågor om vilken säkerhetsutrustning som passar i hemmet, båten, bilen eller fritidshuset.

Nedan följer lite information som kan vara bra att känna till.

Ring alltid 112 i en nödsituation

Ring alltid larmnumret 112 om du eller någon annan råkar ut för en nödsituation som kräver omedelbar hjälp av ambulans, räddningstjänst eller polis.

Till larmnumret 112 kan du ringa från fast eller mobil telefon, var du än är i Sverige och där mobiltäckning finns. Ditt samtal besvaras av en SOS-operatör på någon av landets SOS-centraler som omedelbart sänder den hjälp som behövs.

Beskriv olyckssituationen

När ditt samtal är besvarat ställer SOS-operatören följande frågor:

 • Vad har hänt?
 • Var har det hänt?

Försök att tydligt beskriva vad som har hänt, var det har hänt, vem som behöver hjälp och varför. Brinner det, är någon i fara, eller är någon i behov av polisskydd? I händelse av en olycka behöver operatören veta om någon är skadad, och om så är fallet, hur många skadade personer finns det och på vilket sätt är de skadade.

Beskriv tydligt platsen dit hjälpen ska sändas och ge operatören ditt namn, adress och telefonnummer. 

Om du är först vid en olycka

 • Behåll lugnet
 • Ge första hjälpen
 • Larma 112
 • Håll obehöriga borta och ordna vägvisning

Om det börjar brinna

 • Bedöm om du kan släcka branden direkt. Om inte, stäng inne branden.
 • Varna
 • Rädda
 • Larma 112

Första hjälpen och hjärt- och lungräddning

Första hjälpen handlar om att kunna rädda liv i livshotande situationer, men också att ta hand om mindre skador eller lindriga sjukdomar.

Att kunna första hjälpen och hjärt- och lungräddning och våga använda kunskapen om man råkar ut för en situation där det behövs, kan rädda liv.
På vårdguiden eller sjukvårdsupplysningens hemsidor hittar ni mer information om första hjälpen, och olika typer av skador och hur man kan behandla dessa.

VMA-Viktigt Meddelande till Allmänheten

För att varna allmänheten vid gasutsläpp, stor brand eller annan allvarlig olycka används Viktigt Meddelande till Allmänheten via teve, radio och/eller en tyfonsignal.
Tyfonsignalen ljuder under minst 2 minuter, en 7 sekunders signal omväxlande med 14 sekunders tystnad.

När du hör signalen ska du

 • Gå inomhus
 • Stänga dörrar, fönster och ventiler
 • Lyssna på radion för information, främst P4 – lokalradion, gå in på SVT:s Text TV sidan 599.

Faran Över signaleras med en 30-40 sekunder lång signal.

Signalerna Viktigt Meddelande och Faran Över provas klockan 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Det finns två typer av VMA

 • Varningsmeddelande, sänds omedelbart vid omedelbar risk för skada på liv, egendom eller miljö.
 • Informationsmeddelande, som används för att förebygga och begränsa skador på människor egendom eller miljö. Informationsmeddelande behöver inte sändas omedelbart.

Giftinformation

Vid tecken på förgiftning - ring 112, i mindre brådskande fall kan ni dygnet runt ringa giftinformationen på telefonnummer 08-33 12 31. Under dagtid svarar giftinformationen även på allmänna och förebyggande frågor om akuta förgiftningar.
På giftinformationscentralens hemsida finns det bra information om hur man kan agera om man själv, ett barn eller ett husdjur har blivit förgiftat. Där finns även information om de vanligaste ämnena som kan orsaka förgiftning.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.