Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Din sophämtning i vinter

För att vi ska kunna hämta ditt avfall behöver du tänka på flera saker. Här beskrivs vad du särskilt vintertid behöver tänka på för att vi ska kunna hämta ditt avfall.

Sopkärl i vinterskrud

Om du har fastlandshämtning

Ditt kärl behöver vara lättillgängligt

  • För att undvika att personalen halkar och skadar sig behöver du skotta och sanda mellan sopbilens uppställningsplats och avfallskärl.
  • Har det blivit en vall framför kärl efter plogbilen - skotta bort vallen så kärl kan rullas fram till sopbilen utan extra besvär. 

Undvik fastfrysning i kärl

Under vintern finns det risk att sopor fryser fast i kärlet. Du kan undvika fastfrysning genom att ha ett rengjort och torrt sopkärl inför vintern och inte slänga löst eller blött avfall i kärlet. Om fastfrusna soppåsar eller matavfallspåsar inte släpper från kärlet, trots att personalen skakar kärlen extra, lämnas de kvar i kärlet. 

Här finns tips på hur du undviker fastfrysning i matavfallskärl

Framkomlig väg

  • Vägen till ditt hus, och eventuell vändplats för sopbilen, behöver vara halkfri och ordentligt upplogad till det utrymme sopbilen behöver.
  • Plogvallar får inte inkräkta på vägbredden sopbilen behöver eller vändplatsens utrymme.
    Här ser du vilket utrymme sopbilen behöver

Flytta kärl i förebyggande syfte

Under vintern är det svårt att veta hur mindre vägar kommer se ut från dag till dag. Är du osäker på om vägen till ditt hus kommer att vara framkomlig för sopbilen kan du flytta fram kärl i förebyggande syfte till exempel till större väg eller en ordentlig vändplats. Tänk på att höra av dig innan du flyttar kärl för att komma överens med oss om bästa placering utifrån tömningsmöjligheter. 

Prata flytt av avfallskärl med Kontaktcenter

Om du har skärgårdshämtning

  • Skotta om det har snöat.
  • Sanda brygga, klipphäll eller annan plats för ilandstigning och vägen fram till säckstället så att personalen inte halkar och skadar sig.
  • Just nu är ett ypperligt tillfälle att flytta ditt säckställ närmare bryggan så att personalen lätt kan ta sig fram till det. Med vinterväder vet vi inte i förväg hur förutsättningarna kommer se ut från dag till dag därför är det bra att flytta fram säckstället i förebyggande syfte. Tänk på att det efter flytt ska vara väl synligt från bryggan.

Att tänka på oavsett årstid

Oavsett årstid behöver du alltid se till att avfallet kan hämtas på ett säkert och problemfritt sätt. Hur du säkerställer hämtning beskrivs på länken nedan. 

Till Trafik & stadsplanering
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.