Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Din sophämtning i vinter

För att vi ska kunna hämta ditt avfall behöver du tänka på flera saker. Här beskrivs vad du särskilt vintertid behöver tänka på för att undvika utebliven hämtning.

Sopkärl i vinterskrud

För dig som bor på fastlandet och öar med bro- eller bilfärjeförbindelse

Lättillgängligt kärl

  • Skotta och sanda mellan sopbilens uppställningsplats och avfallskärl så att personalen säkert kan ta sig fram utan att halka och skada sig.
  • Har det blivit en vall framför kärl efter plogbilen - skotta bort vallen så kärl kan rullas fram till sopbilen utan extra besvär. 

Undvik fastfrysning i kärl

Under vintern finns det risk att sopor fryser fast i kärl. Du kan undvika fastfrysning genom att ha ett rengjort och torrt kärl inför vintern och inte slänga löst eller blött avfall i kärl. Du rengör enklast med vatten (använd gärna regnvatten) och skurborste, rengöringsmedel behövs inte.

Om fastfrusna soppåsar eller matavfallspåsar inte släpper från kärl, trots att personalen skakar kärl extra, lämnas de kvar i kärlet. 

Här finns tips på hur du undviker fastfrysning i matavfallskärl

Framkomlig väg

  • Vägen till ditt hus, och eventuell vändplats för sopbilen, behöver vara halkfri och ordentligt upplogad till det utrymme sopbilen behöver.
  • Plogvallar får inte inkräkta på vägbredden sopbilen behöver eller vändplatsens utrymme.
    Här ser du vilket utrymme sopbilen behöver

Flytta kärl i förebyggande syfte

Under vintern är det svårt att veta hur mindre vägar kommer se ut från dag till dag. Är du osäker på om vägen till ditt hus kommer att vara framkomlig för sopbilen kan du flytta fram kärl i förebyggande syfte till exempel till större väg eller en ordentlig vändplats. 

Observera att, önskar du flytta kärl behöver du innan flytt höra av dig för att komma överens med oss om vart kärl bäst placeras utifrån tömningsmöjligheter.

Prata flytt av avfallskärl med Kontaktcenter

För dig som bor på en ö utan bro- eller bilfärjeförbindelse

  • Skotta om det har snöat.
  • Sanda brygga, klipphäll eller annan plats för ilandstigning och vägen fram till säckstället så att personalen inte halkar och skadar sig.
  • Just nu är ett ypperligt tillfälle att flytta ditt säckställ närmare bryggan så att personalen lätt kan ta sig fram till det. Med vinterväder vet vi inte i förväg hur förutsättningarna kommer se ut från dag till dag därför är det bra att flytta fram säckstället i förebyggande syfte. Tänk på att det efter flytt ska vara väl synligt från bryggan.

Att tänka på oavsett årstid

Oavsett årstid behöver du alltid se till att avfallet kan hämtas. Hur du säkerställer hämtning beskrivs på länken nedan. 

Till Trafik & stadsplanering
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.