Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Växter som skymmer sikt

Det är viktigt att du som är fastighetsägare och bor nära vägar ser över växtligheten på din tomt så att den inte skymmer för gående och trafik på olika sätt. Här ser du några exempel.

För att vi ska vara säkra i våra bostadsområden måste fordonsförare respektera hastighetsbegränsningar och andra trafikregler. Lika viktigt är det att sikten i korsningar och vid utfarter är bra, och att gång- och cykelvägarna är fria från hinder.

Som fastighetsägare har du en skyldighet att sköta din tomt så att säkerheten kan bevaras (enligt Plan- och bygglagen 8:15). Gör du inte det, kan du dömas till att betala böter eller skadestånd.

Exempel på hur du ska sköta växtligheten på din tomt


För dig som har hörntomt eller bor i gatukorsning
Om din tomt ligger intill en gatukorsning ska du se till att växtligheten inte blir högre än 0,8 meter över körbanan (eller 0,7 meter över en eventuell gångbana) i en sikttriangel som sträcker sig 10 meter åt vardera hållet.

För dig som har utfart mot gata
Om du har utfart mot gatan, ska du se till att växtligheten inte blir högre än 0,8 meter över körbanan (eller 0,7 meter över eventuell gångbana) i en sikttriangel som sträcker sig minst 2,5 meter åt vardera hållet.

 

För dig som har tomt intill gata
Om du har träd som sträcker sig ut över gång-, cykel- eller körbana ska du se till att det finns tillräcklig höjd för trafikanterna. Över gångbana ska det vara minst 2,5, över cykelbana minst 3,2 och över körbana minst 4,6 meter fri höjd. Du ska  även till att träd inte skymmer gatubelysningen.

När du planterar träd, buskar och växter
När du planerar utformningen av din tomt, tänk då på att eventuella häckar ska planteras minst 0,6 meter innanför din tomtgräns, och eventuella träd minst 2 meter innanför.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.