Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Du som är rörelsehindrad och är folkbokförd i Norrtälje kommun kan ansöka om parkeringstillstånd så att du kan parkera närmare ditt färdmål, din arbetsplats eller bostad. Om du inte kör bil själv kan du få parkeringstillstånd om särskilda skäl finns, exempelvis att du har ett kontinuerligt tillsynsbehov.

Ansökningsblanketten kan du ladda ner här

Du kan även beställa den via Kontaktcenter på telefonnummer 0176-71000.

Vem kan få parkeringstillstånd för rörelsehindrad?

För att få parkeringstillstånd krävs att du som förare har ett varaktigt funktionshinder och betydande svårigheter att förflytta dig på egen hand. Är du passagerare måste du även vara i ständigt behov av förarens hjälp utanför fordonet. Gångsvårigheter som beror på att du bär något tungt eller otympligt är inte ett skäl till att få parkeringstillstånd. Att du behöver hjälp att stiga i och ur fordonet är inte heller ett skäl. I ansökningsblanketten finns mer information om hur din ansökan bedöms.

Vad innebär tillståndet?

Har du ett tillstånd får du såklart parkera på handikapplatser, men också på gator där det normalt är parkeringsförbud. Observera att det inte tillåtet att använda någon annans tillstånd, eller att parkera på plats för rörelsehindrad utan att den som äger tillståndet har för avsikt att stiga ur!

Parkeringsavgift betalar du som vanligt där det efterfrågas. Mer information om vilka regler som gäller finns i ansökningsblanketten.

Hur länge är tillståndet giltigt och hur förnyar jag det?

Ett parkeringstillstånd gäller i högst fem år. Sedan måste du göra en ny ansökan, eftersom tillståndet inte förnyas automatiskt. Den nya prövningen sker då utan hänsyn till tidigare prövning.

Försök om möjligt att skicka in din ansökan om förnyelse av ditt tillstånd i god.

Vad gör jag om jag tappar mitt tillstånd, det blir stulet eller slutar att gälla?

Ditt tillstånd är en värdehandling. Om du tappar ditt tillstånd eller om det blir stulet ska du göra en polisanmälan. Skicka en kopia av polisanmälan till oss så spärrar vi tillståndet och utfärdar ett nytt.

Om du hittar ett tillstånd ska du lämna det till polisen eller den myndighet som utfärdat det. Om ditt tillstånd blir ogiltigt ska du lämna tillbaka det till kommunen.

Om en person med parkeringstillstånd avlider ska tillståndet lämnas tillbaka till kommunen.

Hur lång tid tar det att få tillståndet?

Inom tre veckor kommer du att få beslut på om din ansökan beviljas eller avslås, eller en kontakt om att din ansökan behöver kompletteras.

Var skickar jag min ansökan?

 

Skicka din ifyllda blankett tillsammans med läkarintyg (ej äldre än sex månader) och ett välliknande foto till Norrtälje kommuns Gatu- och parkavdelning:

Norrtälje kommun
Gatu- och parkavdelningen
Att. Handläggare parkeringstillstånd för rörelsehindrad
Box 802
761 28 Norrtälje

 

Senast ändrad: 2022-02-16
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.