Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Träd i parker och gatumiljö

Park- och gatuträd är mycket värdefulla för stadsmiljön och dess invånare, då vi mår bra både fysiskt och psykiskt av att ha träd i vår närhet. Träden levererar också flera ekosystemtjänster vilket ger minskade kostnader för samhället. De renar vår luft, skänker skugga under varma sommarmånader, fångar regnvatten vid skyfall, lagrar koldioxid och utgör boplats för fåglar och insekter. Träden ger oss också en grön och fin stad som blir trevligare att vistas i

Skötsel av gatu- och parkträd

För att våra gatu- och parkträd ska må bra, vara vackra och säkra arbetar vi utefter en trädvårdsplan för träden i Norrtälje, Hallstavik och Rimbo. Varje år utför vi åtgärder enligt trädvårdsplanerna.

Hur mår våra stadsträd?

Tyvärr är det många av våra äldre stadsträd som inte mår bra. När träden planterades fanns inte samma kunskap om vilka behov träd har, som det finns idag. Gatumiljön såg också annorlunda ut, med mindre andel hårdgjorda ytor än vad som finns i den moderna staden. Tittar man på dessa träd ser man att de har väldigt liten tillväxt och att de ibland kan dö tillbaka i topparna. Platser som detta gäller på är bland annat; Esplanaden, Norrtälje busstation, parkeringen vid Danskes gränd, parkeringen vid Tullportsgatan, Busstorget Rimbo station och längs med Carl Warens väg i Hallstavik. Kommunen utför regelbundet besiktningar av dessa träd och tar bort riskträd.

Kommunen kommer på sikt utföra åtgärder på dessa platser för att träden ska få det bättre.

När träd planteras i stadsmiljöer idag får de helt andra förutsättningar tack vare nya moderna växtbäddar som bättre kan tillgodose trädens behov.

Sjuka träd

Almsjuka

Många av Norrtälje stads almar har under den senaste tiden drabbats av almsjuka. Almsjuka är en så kallad vissnesjukdom som orsakas av en svamp. Träden kan på våren se helt friska ut och sedan dö på bara några veckor under sommaren. När trädet har dött tar kommunen bort det av säkerhetsskäl. Det finns också andra typer av sjukdomar eller skador som gör att vissa träd som ser friska ut måste tas bort. Det görs för att minimera risken för skador på människor eller egendom. I den mån det är möjligt ersätter vi alltid fällda träd med nya.

Återplantering

När kommunen planterar nya träd eftersträvas en så stor artvariation som möjligt i stadskärnan. Dels är syftet att skapa en spännande och varierad stadsmiljö, dels för att minska risken att en stor del av trädbeståndet försvinner om en art drabbas av sjukdom. När man idag väljer träd till stadsmiljöer så väljs ofta exotiska trädarter vars naturliga växtmiljö har liknande förutsättningar som råder i den hårdgjorda staden.

Senast ändrad: 2023-04-06