Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Almsjukan i Norrtälje kommun

11 oktober 2021

En stor mängd av kommunens almar har drabbats av almsjuka.

Almsjuka

Norrtälje kommun planerar för att ta ner smittade träd under vinterhalvåret. I första hand kommer träd som bedöms farliga att tas ned. Almar i mer skoglika miljöer där färre människor rör sig kan lämnas kvar som de är. Norrtälje kommun kan endast ta ner träd som står på kommunens mark.

Varför dör träden?

Almsjuka orsakas av en svamp som angriper almen och svampens sporer kan lätt spridas till nya träd via en skalbagge, almsplintborren, men även via rotkontakt med andra almar. Almsjukan orsakar blockering av vattentransporten i trädet, vilket gör att almen på kort tid, vissnar och dör. De första tecknen på almsjuka är att trädets krona får gula löv som faller av eller får bruna och ihoprullade löv som sitter kvar på grenarna en tid. Kronan kan också ha glesa och missfärgade löv och skott som böjer sig nedåt.

I Sverige är almsjukan spridd. Endast på Gotland sker en aktiv bekämpning av almsjukan.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.