Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Offentlig konst – en viktig del av Norrtälje Hamn

23 maj 2018

I april presenterades Solsnäckan, Norrtälje Hamns första offentliga konstverk. Men vad är egentlig offentlig konst? Och varför är det viktigt? Norrtälje kommuns konstintendent, Helen Hedensjö, svarar.

Helen Hedensjö

Du är en av dem som bestämmer hur offentlig konst i Norrtälje Hamn ska se ut. Hur ska det se ut?

– Att gå igenom Norrtälje Hamn ska vara en upplevelse. Gemensamt för alla verk är att de ska anknyta till gårdarna i det nya området, och att såväl lokala, nationella och internationella konstnärer ska få möjlighet att visa sitt uttryck här. Det finns stora potentialer i förslagen som skickats in, ofta med inspiration från Östersjön, Norrtälje och vår samtid.

Varför är offentlig konst viktigt här?
 – Offentlig konst är identitetsskapande, den gör att vi känner tillhörighet och gemenskap. På 1800-talet var offentlig konst ofta uppbygglig eller undervisande. Idag finns ett större syfte, konsten har ett innehåll som får oss att reflektera över tiden, omgivningen och vårt själsliga liv. Offentlig konst är allas egendom och alla ska alla kunna uppleva den.

Hur påverkas vi av konst?
– Jag tänker att kultur i sig visar omsorg om stadens invånare. Det ger välbefinnande och självförtroende. Konsten har en själslig betydelse som är större än man kan ana och att befinna sig i ett sammanhang väcker stolthet.

Solsnäckan av den internationellt kända konstnärsduon Bigert & Bergström, är det första offentliga konstverket som tillkännagivits. Ytterligare tre stora konstverk, samt ett par mindre installationer och ett tjugotal mindre verk längst en promenad planeras. Hur mycket konst blir det i hamnen?
– Det blir ovanligt mycket konst i den här stadsdelen, totalt i Norrtälje stad är det en ökning med cirka 30 procent. Jag tror att satsningen kommer ge ringar på vattnet både i Sverige och internationellt. Bigert & Bergström är internationellt uppskattade och det innebär att Solsnäckan i sig kan bli en igenkänningsfaktor. Kristinehamn har en Picasso, Norrtälje har Solsnäckan.

Norrtälje har även Konst i ån!
– Ja och vi vill gärna expandera Konst i ån ut mot hamnen. Man kan tänka sig att konsten ramlar upp på land med mer tillfälliga installationer och konstverk.

Vilket är ditt favoritkonstverk i Norrtälje idag?
– Klara Kristalovas skulpturinstallation i Gustaf II Adolfs park. Hon är en av Sveriges största konstnärer och jag hoppas att vi får se mer av henne i Norrtälje Hamn.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.