Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Första konstverket i hamnen: en sju meter hög snäcka

9 april 2018

Det första offentliga konstverket i Norrtälje Hamn blir en imponerande skapelse. Konstnärsduon Bigert & Bergströms vinnande verk Solsnäckan är en sju meter hög skulptur som både är ett konstverk och ett solur.

Skulpturen "Solsnäckan" av konstnärsduon Bigert & Bergström blir sju meter hög och ska stå på Sjötullstorget, som binder samman det gamla Norrtälje med det nya.

– Det finns många olika berättelser här; dels handlar det om att binda ihop hav och land, dels handlar det om att den maskinella staden möter den organiska naturen. Men det är också historien om den sju millimeter lilla snäckan i Östersjön som gör ett viktigt jobb i att rena vattnet och vara en del av kretsloppet. Vi tar helt enkelt den lilla tusensnäckan och förstorar upp den tusen gånger.

Det säger Mats Bigert, som tillsammans med Lars Bergström utgör konstnärsduon Bigert & Bergström. Duon blev juryns val när det vinnande verket skulle utses bland de tre finalbidrag som skickats in till tävlingen om att gestalta Sjötullstorget.

89 ansökningar kom in
Det var i september 2017 som Norrtälje kommun bjöd in konstnärer att sätta sin prägel på den växande staden, av 89 ansökningar fick tre tävlande varsitt skissuppdrag och i slutet av mars fattade juryn sitt beslut, med motiveringen:

”En sju meter hög skulptur i form av en snäcka, tusen gånger uppförstorad av den vanligt förekommande tusensnäckan i Östersjön. Ett konstverk som samspelar med platsen, relaterar till naturen och stimulerar våra sinnen. Konstverket är föränderligt utifrån tid på dygnet, väder, speglingar, ljud och hur människorna rör sig i och utanför snäckan.

Konstverket blir ett identitetsskapande epicentrum. Med dess många olika dimensioner i innehåll och gestaltning bidrar Solsnäckan till att göra Sjötullstorget till en attraktiv och spännande plats för människor att mötas, och skapar nyfikenhet för alla åldrar. Skulpturen ger en stark och visuell upplevelse som även är lekfull, interaktiv och i stor grad binder människan samman med naturen.”

– Den offentliga konsten skapar en plats själ och därför har det varit intressant, spännande och givande i och med att en ny stadsdel kommer att byggas hur konstnärerna har löst övergången mellan den gamla och nya stadsdelen. Genom Bigert och Bergströms förslag kommer vi få ett konstverk som känns nyskapande och samtidigt fångar upp vår egen tid och även kan visa på något om framtiden, säger Helén Hedensjö, konstintendent vid Norrtälje konsthall, samt konstnärlig ledare för offentlig konst i Norrtälje kommun.

Fungerar som ett solur
Bigert och Bergström har besökt Sjötullstorget vid flera tillfällen för att få en känsla för vilken roll verket ska spela på platsen. När den sju meter höga skulpturen är på plats kommer den även att fungera som ett solur. Skuggan från snäckan kommer tillsammans med stenläggningen på marken att ge en uppfattning om den aktuella tiden.

Till det yttre är skulpturen gjord i kopparfärgad spegelplåt och besökare kan gå in i konstverket där de tack vare motordrivna speglar i toppen av verket alltid kan nås av solljuset, som ständigt står i zenit.

- Det är spännande att vara med om att påverka framväxten av en helt ny stad, och det är roligt att vårt verk blir en central del, säger Mats Bigert.

Bigert & Bergström har samarbetat i över 30 år och avslutade nyligen den uppmärksammade och hyllade utställningen I stormens öga på Artipelag i Värmdö utanför Stockholm. Deras verk Tomorrow’s weather finns på en rad platser runt om i världen, bland annat på Centralstationen i Stockholm, liksom städer som Oslo, Köpenhamn och Lexington i USA.

Efter detaljbearbetning, produktion och installation planeras verket Solsnäckan att invigas i Norrtälje i maj 2019.

Mats Bigert besökte Norrtälje under måndagen för att presentera konstverket Solsnäckan. Här med Helen Hedensjö, intendent vid Norrtälje konsthall samt ordförande i den jury som beslutade om konsten vid Sjötullstorget.

På Norrtälje konsthall håller en modell på att växa fram. Här kan besökarna se hur det nya konstverket ser ut, och var det ska placeras på torget.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.