Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bästa broförslaget för Norrtälje Hamn är utsett

17 juni 2016

Idag den 17 juni avslutades det parallella uppdraget "Öppningsbar gång- och cykelbro i Norrtälje Hamn". WSP Sverige AB står bakom det förslag vi kommer att gå vidare med och som förhoppningsvis realiseras i form av en broförbindelse mellan hamnen och Societetsparken sommaren 2018.

Fyra olika förslag för Norrtälje Hamns nya gång- och cykelbro lämnades in för en månad sen. Under juni har en bedömningsgrupp granskat de fyra förslagen utifrån ett antal kravkriterier, bland annat gestaltning och konstruktion, praktisk och ekonomisk genomförbarhet. Viktiga uppgifter för bron var att möjliggöra rörelse mellan inom Norrtälje Hamn och Societetsparken, markera entrén till hamnen, öka kontakten med vattnet samt förstärka Norrtäljes identitet.

Bedömningsgruppen förordar nu broförslaget från WSP för fortsatt arbete med Norrtälje Hamns nya gång och cykelbro. Sammanfattningsvis lyder motiveringen:

Bron ansluter väl till platsen och skapar i samspel med befintlig bro ett tydligt inramat årum och hamnbassäng. Förslaget förhåller sig till både det nya och det gamla Norrtälje på ett övertygande sätt. Med sitt sinnrika sätt att kombinera riktningar och utblickar längs vägen erbjuds en rik och varierad promenad, där stad och skärgård möts i en samlad form. Den är helt enkelt genial i sin enkelhet!

Bedömningsgruppen har lämnat omdömen om samtliga fyra förslag som var med i uppdraget om att få utforma den nya gång- och cykelbron. De fyra deltagande konsultföretagen var, förutom WSP Sverige AB; Dissing + Weitling architecture, Ramböll Sverige AB och Rundquist arkitekter AB. 

Nu kommer Norrtälje Hamn-projektet att fördjupa studierna av WSP:s broförslag för att se över möjligheterna att bygga den framtida gång- och cykelbron över hamnbassängen. Bron kommer att knyta ihop Norrtälje på ett helt nytt sätt genom att låta den nya stadsdelen möta den anrika Societetsparken. Genom att underlätta för gående och cyklister bidrar bron till både trygghet och tillgänglighet såväl som lek och rekreation nu när stadskärnan ska utökas. Bron kommer också att bidra till en kontinuitet i stadens brotradition, öka kontakten med vattnet och bli ett vackert landmärke.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.