Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

”Menniska känn dig sjelf” - Pedagogiken bakom en frenologisk samling

Norrtälje museum. Nästa tillfälle: 20 maj kl. 12:00 Visa alla tider

”Menniska känn dig sjelf”

Pedagogiken bakom en frenologisk samling

 

Hjärnan är medvetandets säte, och genom att studera människors huvudform kan man dra slutsatser om deras själsegenskaper. Så lät frenologins lockande löfte, och under en period på omkring trettio år i början av 1800-talet fängslade läran både vetenskapens och allmänhetens intresse.

 

Den mest kända företrädaren för frenologin i Sverige var Gustaf Magnus Schwartz. I Schwartz privata museum fanns 770 skallar i gips, monterade på socklar av päronträ. I samlingen kunde man se såväl statsmän och kulturpersonligheter som avrättade brottslingar. Efter Schwartz död förvärvades skallarna av storsamlaren Christian Hammer, som inrättade ett eget frenologiskt museum ute på Furusund. Museet öppnade dock aldrig för allmänheten och skallarna glömdes så småningom bort. Ett dussin räddades och förvaras numera i Polismuseets magasin. Mindre känt är att även Norrtäljes storsamlare Torsten Nordström lyckades komma över ett antal av de schwartzska skallarna.

 

I den här utställningen visas de sista resterna av Gustaf Magnus Schwartz frenologiska museum. Utställningen försöker svara på frågor som: Vad var frenologin? Vilka avtryck lämnade den? Och vad var egentligen syftet med ett frenologiskt museum? Alla föremål är inlånade från Torsten Nordströms museum i Norrtälje.

 

Utställningen visas från den 19 februari till 3 juni

 

Mer om evenemanget

Plats/lokal
Norrtälje museum
Tid
Kl. 12:00-16:00
Datum

Antal tillfällen: 13 st

Visa kalender
  • maj: 20 22 23 24 25 26 27 29 30 31
  • juni: 1 2 3
Arrangör
Norrtälje museum
Kontaktinformation
Adress
Galles gränd 7
761 30 Norrtälje
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.