Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Nationella minoriteter

Sveriges fem nationella minoriteter - judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar - har sedan 2010 stärkta rättigheter och möjligheter tack vare lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.

Minoritetsflaggorna

Samordnaren Heli Kivimäki Hedin med de nya minoritetsflaggorna inför minoritetsveckan.

De nationella minoriteter ska kunna behålla och utveckla sin kultur, och myndigheterna är skyldiga att informera om minoriteternas rättigheter och ge dem inflytande i frågor som rör dem. Minoritetslagen gäller i hela Sverige, i alla kommuner.


Kommunen anordnade en minoritetsvecka i september 2017 för att sprida kunskap om nationella minoriteter och nationella minoritetsspråk. Nu fortsätter vi med att ta fram ett styrdokument för arbetet med nationella minoriteter i Norrtälje kommun. Beslut om styrdokumentet förväntas att fattas under första halvan av 2018.

Sverigefinnar i Norrtälje

Norrtälje kommun ingår sedan 1 januari 2012 i finskt förvaltningsområde. Det medför större rättigheter för den minoriteten och innebär bland annat att kommunen är skyldig att erbjuda barn- och äldreomsorg på finska. Kommuninvånarna har även rätt att använda finska vid muntliga och skriftliga kontakter med myndigheter i ärenden där myndigheten är beslutsfattare.

 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.