Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Dokumentation från Rånäs 26 april

Till skolmatsalen i Rånäs hade cirka 30 personer sökt sig för att diskutera vad man anser behövs för att göra sin bygd än mer attraktiv att leva i, i framtiden.

Ordmonl Rånäs landsbygd

Jämfört tidigare möten var medelåldern bland deltagarna lägst hittills. Föreningslivet är i Rånäs som på många andra bygder i kommun mycket livaktigt och många av deltagarna är även aktiva i diverse föreningar.

Inledningsvis, efter genomgång av varför kommunen tagit initiativ till att ta fram ett landsbygds- och skärgårdsutvecklingsprogram och vad syftet med dessa möten är följde en kort allmän frågestund. Kommunens företrädare samlade in en del frågor som sedan får återkopplas. När frågorna senare har gåtts igenom kan vi nu se att en del frågor inte är inom kommunens ansvarsområde. Den absolut viktigaste frågan, som diskuterades och prioriterades mest, var att Rånäs skola bibehålls.

Efter det passet följde arbete i grupper, där varje grupp mer konkret diskuterade med utgångspunkt på år 2022 vad som skulle behöva göras utifrån 8 fokusområden som definierats i samband med att kommunstyrelsen 20 mars tog beslut om inriktningar som ett stöd för arbetet med att forma ett landsbygds- och skärgårdsutvecklingsprogram.

Vad finns i dag, vad är viktigt att behålla och vad skulle behöva göras för att det ska bli ännu bättre. Hur detta ska gå till berördes till viss del men fokus låg på förändringsbehovet.

Ordmolnet som visas ovan sammanfattar nyckelorden från framtidsscenariot.

De inriktningsområden som stod i fokus i Rånäs var: 

  • Tillgång till service.
  •  Bygga och bo
  •  Infrastruktur och kommunikationer
  • Lokalt utvecklingsarbete

Det finns en tydlig uttalad stolthet över Rånäsbygden med dess alla kvaliteter, inte minst natur, ett bra geografiskt läge och rika möjligheter till att engagera sig i föreningslivet. Jämfört med många andra områden i länet är det även förhållandevis billigt att bo. Skolan upplevs som en av de viktigaste förutsättningarna för en fortsatt utveckling, men förutom detta kom många andra konstruktiva förslag och idéer fram som blir värdefulla för programarbetet.

Tack alla som bidrog till ett givande möte!

 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.