Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Råd och stöd

Här hittar du information om var du kan vända dig till om du behöver få råd, stöd eller hjälp, till exempel om du eller en kompis mår dåligt, om du har funderingar kring sex och relationer, eller om du varit med om ett brott.

Om du mår dåligt

Mår du dåligt eller är orolig för en kompis? Här kan du hitta information om vart du kan vända dig för att hjälp eller råd om hur du kan göra för att det ska bli bättre.

Exempel på att du (eller någon du känner) mår dåligt och kanske behöver hjälp eller prata med någon:

 • Du har problem med kompisar, känner dig ensam, utstött eller mobbad.
 • Du har problem i din familj. Dina föräldrar bråkar med varandra eller ska skiljas eller du känner att du helt enkelt inte kan prata med dem.
 • Du har svårt att somna eller känner dig trött hela tiden och har svårt att komma upp ur sängen på morgonen.
 • Du har svårt att koncentrera dig, eller känner dig rastlös och nervös hela tiden.
 • Du känner dig ledsen och deprimerad och ingenting känns roligt.
 • Du känner att livet inte är värt att leva och har tankar på självmord.
 • Du skadar dig själv.
 • Du är överdrivet rädd för olika saker - till exempel baciller eller att vara bland många människor.
 • Du äter för lite eller hetsäter 
 • Du hör röster, ser saker eller inbillar dig sånt som inte finns i verkligheten.
 • Du har varit med om en kris, till exempel en olycka, eller att dina föräldrar eller någon kompis är sjuk eller har dött.
 • Du har varit med om obehagliga upplevelser. Du har blivit misshandlad, utsatt för sexuella övergrepp eller våldtäkt.

Hos oss kan du få hjälp

 • BUP

BUP är en förkortning för barn- och ungdomspsykiatrin. På BUP ger vi stöd och behandling för barn och ungdomar upp till 17 år med psykiska problem som i exemplen här ovanför. 

Läs mer om oss och våra öppettider på BUPs webbplats.

 

 • Unga vuxna 16-24 år

Från och med 16 års ålder kan du också vända dig direkt till unga vuxna-enheten inom vuxenpsykiatrin. Du kan söka hit för vilket problem som helst, vanliga symptom som vi behandlar är nedstämdhet, ångest och andra former av psykisk ohälsa som i exemplen här ovanför. Alla vi som jobbar här har tystnadsplikt och är vana att möta personer med olika typer av svårigheter.

Någon att prata med

 • BRIS

Bris vänder sig till dig under 18 år. Hos BRIS kan du mejla och chatta med en kurator på BRIS, prata med jämnåriga i forum eller bara läsa om viktiga ämnen. Du kan även höra av dig till BRIS om du är orolig för en kompis. Du är alltid anonym så länge du själv väljer att vara det. Läs mer på BRIS webbplats.

 

 • Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är en chattjour för dig upp till 25 år. Dit kan du vända dig för att snacka om precis vad som helst. När du chattar med Jourhavande kompis är du anonym och det är du som bestämmer vad du vill prata om. De som jobbar där är själva unga och inga experter – psykologer eller terapeuter. Läs mer på Jourhavande kompis webbplats. 

Sex, hälsa och relationer

 • Ungdomsmottagningen

Du kan besöka ungdomsmottagningen tills du fyller 23 år. Här kan du få hjälp med sex- och samlevnadsfrågor. Alla besök är gratis. Vi som arbetar vid mottagningen är barnmorskor, kuratorer och läkare. Vi har alla tystnadsplikt vilket betyder att ingen får reda på att du har besökt oss. Läs mer om oss och våra öppettider på ungdomsmottagningens webbplats.

 • Ungdomsmottagningen på nätet

UMO är en webbplats för dig som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer.

Om du varit med om ett brott

Om du blivit utsatt för brott eller sett någon annan bli det kan vi på socialtjänsten hjälpa och stötta dig med till exempel stödsamtal, kontakt med olika myndigheter och inför en eventuell rättegång. Här kan du läsa mer om vår verksamhet. 

På polisens webbplats kan du läsa mer om vad menas med ett brott, hur du ska göra och vilken hjälp du kan få.

Om du har problem med alkohol, droger eller spel

På Mini Maria jobbar vi tillsammans med dig som är upp till 20 år och dina föräldrar kring beroende och missbruksfrågor.

Senast ändrad: 2015-06-10
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.